XPO spin-off wil excelleren in smart warehouse-innovaties

 

Lees verder 

De recente afsplitsing van XPO Logistics geeft GXO alle ruimte om zich toe te leggen op contract logistiek. Maar dat niet alleen,  de XPO-spin-off zet samen met system integrators volop in op innovaties op het gebied van geavanceerde robotica in combinatie met (bewezen) geautomatiseerde sorteer- of picksystemen, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van artificial intelligence technologie. Nederland fungeert daarbij als belangrijke proeftuin, zo zal GXO toelichten tijdens de Material Handling dag.

 

Zo heeft recent in het fashion e-commerce magazijn van GXO in Tilburg een pilot plaatsgevonden met een slimme piece picking robot van Knapp. Een primeur volgens GXO want voor het eerst is een door Knapp op maat gemaakte robot, succesvol gekoppeld aan een pocketsorter systeem dat wordt ingezet voor één van de belangrijkste fashion klanten van de logistiek dienstverlener in Europa.

 

Inzet kunstmatige intelligentie

Het bijzondere is volgens de logistiek dienstverlener een robot wordt ingezet bij geautomatiseerde verpakkingsprocessen van kledingartikelen. De toegepaste robottechnologie bij de logistiek dienstverlener, die zich recent afsplitste van XPO Logistics, is gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Dankzij deze technologie ziet de robot elk product en identificeert het ook het optimale grijppunt evenals de benodigde grijpsnelheid van items. Tegelijkertijd kan de arm van de robot ook items in een pocketsorter systeem verplaatsen voor verdere sortering, groepering en routing naar de verpakkingsstations in het magazijn.


Robotica in combinatie met geautomatiseerde sorteer- of picksystemen stellen ons in staat slimmere en meer agile supply chains te creëren

Volgens de logistiek dienstverlener laat deze robot zien dat het – met behulp van kunstmatige intelligentie – een grote verscheidenheid aan producten kan verwerken die ook nog eens beschikken over de meest uiteenlopende afmetingen, vormen, texturen, gewichten en verpakkingen. Het succes van deze pilot – die 2,5 jaar in beslag nam – smaakt volgens GXO naar meer. Bedoeling is dat op korte termijn in het fashion DC in Tilburg nog eens vier Pick-it-Easy robots worden ingezet.

 

Handschoen met scanner

Waar de spin-off van XPO ook veel van verwacht is een nieuwe handschoen scanner met een ingebouwde beeldscherm. De logistiek dienstverlener wil deze lichtgewicht draagbare scanners op grote schaal gaan uittesten. Verwachting is dat met deze slimme handschoen de orderpick productiviteit aanzienlijk wordt verhoogd.


Sandeep Sakharkar - CIO GXO Logistics

Drijvende kracht achter de smart warehouse innovaties bij GXO is CIO Sandeep Sakharkar. Hij vindt dat magazijnen nog veel efficiënter kunnen worden door toepassing van artificial intelligence, machine learning en robotica in combinatie met uitgekiende software. “Geavanceerde robots, geautomatiseerde sorteer- of picksystemen en intelligente analyses stellen ons in staat om slimmere, meer flexibele toeleveringsketens te creëren.” De Brit, voorheen senior vice president – logistics technology bij XPO, denkt met robots de productiviteit in magazijnen tot zes keer te kunnen verbeteren. Het menselijk werk wordt hierdoor ook veiliger. Bovendien hoeven medewerkers minder repeterend werk te doen.  stelt hij recent in een blog op de website van GXO. 

Meerdere Europese distributiecentra waaronder Nederland, doen aan de proef mee. GXO, dat zich mag scharen onder de grootste logistiek dienstverleners wereldwijd op het gebied van contractlogistiek, voert de test met zo’n 400 draagbare scanners uit. De scanner is bevestigd op een handschoen, waardoor de gebruiker zijn handen vrij heeft. Vergeleken met conventionele handhelds wordt de snelheid waarmee barcodes worden gelezen, met 4 seconden per scan versneld.


GXO ProGlove MARK Display CloseUp wGXO

GXO werkt met handschoen-scanners uit de Mark-serie van ProGlove. Deze draagbare scanners van 45 gram belasten de hand veel minder, aldus de Duitse fabrikant. Het beeldscherm helpt de magazijnmedewerker bij de orderverzameling, het verpakken en de behandeling van inkomende opdrachten. De logistiek dienstverlener verwacht dat de draagbare scanners voor meer precisie zorgen. Dit geldt met name in logistieke omgevingen waar een snelle doorstroom is vereist zoals bij e-fulfilment. 

Verhoging productiviteit

De logistiek dienstverlener denkt deze draagbare scanners naadloos met zijn WMS-systeem te kunnen integreren. Ook passen ze goed bij andere digitale tools. Richard Cawston, president GXO Europa, verwacht dat deze scanners de productiviteit tot wel 10 procent kunnen verhogen. 

Rarkett DC Still

GXO warehouse-innovaties

7/12
Loading ...