Zo houdt Tarkett de magazijnvloer voortaan veilig en efficiënt

In een nieuw semi-automatisch magazijn houdt vloerenfabrikant Tarkett de zaken graag strak en simpel. Na de overname van Desso is er nu een nieuw logistiek onderkomen gebouwd, waar onder meer tapijttegels automatisch in opslag worden genomen en klaar worden gemaakt voor verzending.
Dat was nodig om meerdere redenen: de bestaande faciliteiten waren te klein, de efficiency en betrouwbaarheid van levering moest omhoog, maar ook de veiligheid op de magazijnvloer liet te wensen over. Still installeerde een volautomatisch smalle gangenmagazijn. Op de Material Handling dag op 5 oktober is dit één van de aansprekende praktijkvoorbeelden.

Lees verder 


Het nieuwe dc levert Tarkett een hoge opslagdichtheid op en ruimte voor 18.000 pallets. Doordat het proces nu grotendeels geautomatiseerd verloopt, heeft naast de efficiency ook de arbeidsveiligheid een sprong voorwaarts kunnen maken. Er zijn minder manuele transportbewegingen op de vloer en er is een duidelijke, fysieke scheiding van rijwegen en looppaden.

Michiel van Trijen

Het was soms heel hectisch door veel manueel verkeer

 

“Het overzicht is terug. Dat voorkomt onveilige situaties”, zegt Michiel van Trijen, supply chain manager EMEA. Ook de voorziene besparingen zijn gerealiseerd. Het aantal arbeidsplaatsen is gereduceerd met ongeveer vijftig procent. Verder is de betrouwbaarheid gestegen als gevolg van de automatisering. Er zijn minder manco’s en processen verlopen efficiënter.

Beste scenario was met semi-automatische smalle gangenmagazijn

Binnen de eigen organisatie beschikte Tarkett niet over voldoende kennis om zo’n ingrijpend automatiseringsproject tot een succes te brengen. Het bedrijf schakelde de expertise en ervaring in van Groenewout voor een haalbaarheidsstudie en nieuw logistiek ontwerp. In totaal zijn vijf scenario’s uitgewerkt, waarvan een semi-geautomatiseerd smalle gangenmagazijn als meest geschikte oplossing uit de bus kwam. Het nieuwe dc, gerealiseerd door Prologis, telt 26.000 vierkante, waarvan meer dan de helft wordt gehuurd door Tarkett. De locatie in Waalwijk ligt op slechts een steenworp afstand van de productiefaciliteit. Zo blijft het aantal transportkilometers beperkt en kan het bedrijf met een eigen shuttle de pallets overbrengen.

Product leent zich uitstekend voor automatisering

Het volautomatisch smalle gangenmagazijn is afkomstig van Still. In het concept verzorgen geautomatiseerde iGo systems serietrucks volcontinu de inslag, opslag en uitslag van pallets. “Onze tapijttegels lenen zich perfect voor automatische handling”, vertelt Van Trijen. “Strak verpakt in dozen van ongeveer 20 kg zijn de tegels (50x50 cm) opgestapeld op mooie, rechte pallets. Vanwege de afmeting van de tegels gebruiken we specifieke pallets met een afmeting van 108x108 cm.” “Deze stap was absoluut noodzakelijk. In eerste instantie om het proces veiliger te maken. Maar ook om te kunnen groeien.” Op die oude locatie beschikte Tarkett over opslagruimte voor 1 miljoen vierkante meter vloertegels. Tijdens pieken was de opslagbehoefte echter twee keer zo groot. 

Tarkett

Nieuwe plannen voor vervolgprojecten liggen al klaar

Voor in-en uitslag rijden nu zes iGo systems serietrucks rond. Een automatische stapelaar, type EXV iGo systems, brengt de pallets vervolgens naar een contourcontrole en transporteert de pallets na deze check naar de gewenste overnamelocatie in het stellingengebied. Hier worden de pallets opgepakt door eveneens geautomatiseerde MX-X iGo systems smalle gangentrucks en op de door het WMS bepaalde opslaglocatie ingeslagen.

Het nieuwe dc telt 21 gangpaden. Twee daarvan worden manueel bediend. “Daar liggen afwijkende palletformaten en artikelen van zusterbedrijven, zoals laminaat, zodat we hier korte leadtimes kunnen aanhouden”, aldus Van Trijen, die aangeeft dat het niet bij dit ene automatiseringsproject zal blijven gezien de ervaringen tot nu toe. De eerste plannen voor verdere automatisering binnen de groep zijn al concreet. Nog voor het einde van dit jaar hoopt Tarkett live te zijn met een tweede automatiseringsproject. Met zo’n 12.500 medewerkers en 36 productielocaties verkoopt Tarkett elke dag 1,3 miljoen vierkante meter aan vloeren voor onder andere ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren en winkels wereldwijd.

Tekort arbeidskrachten


Tarkett dc Still

8/12
Loading ...