Vooroplopen met robots

Robots in magazijnen. Aan het aanbod ligt het niet. De keuze neemt snel toe. De implementaties onder logistieke dienstverleners nu ook. In Nederland timmeren DSV Solutions en Ceva Logistics, ieder op zijn eigen manier, hard aan de weg. Bleckmann en klant Superdry geloven eveneens in robots. Zij hebben recent vijftien cobots in het dc in België in gebruik genomen. 

Lees verder 


Je kunt pionier zijn op het gebied van robottechniek of pas later aanhaken. Ceva Logistics kiest voor de eerste optie. De logistieke dienstverlener heeft innovatie in zijn organisatie tot speerpunt gemaakt, robotisering is daar een belangrijk onderdeel van. Bij enkel mooie woorden en plannen blijft het niet.De logistiek dienstverlener heeft eerder dit jaar vijftien cobots van startup bedrijf Locus Robotics uit de Verenigde Staten in gebruik genomen. Enkele maanden later volgde Skpypod van Exotec. De robot is een kruising tussen een robot en een shuttle en is ontwikkeld door het Franse bedrijf Exotec. Via kunstmatige intelligentie kunnen de robots in alle richtingen navigeren, inclusief op en neer. De autonome robots kunnen bakken handlen tot 30 kg en ze tot 10 meter hoog wegzetten in stellingen. Dezelfde robots kunnen de bakken naar de orderpickers transporteren wat het bijzonder geschikt maakt voor e-fulfilment activiteiten.DSV Solutions koopt niet een kant-klaar model, maar ontwikkelt de cobot samen met Smart Robotics. Over twee jaar moeten de eersten operationeel zijn. De robot moet naast picken ook zelfstandig door het dc kunnen rijden.
Zo ver is het nog niet. De cobot wordt momenteel in het multi client distributiecentrum van DSV Solutions ontwikkeld, samen met Smart Robotics en de Technische Universiteit Eindhoven. De mechanische collega is al een jaar operationeel in het dc, dat wil zeggen de helft van de oplossing; het pick gedeelte. Het betreft in dit geval een stand alone cobot die voor een klant doosjes pickt. Ruim een jaar na de start waarbij de focus vooral lag op de picktechniek verschuift de aandacht nu ook naar het zelfrijdende deel.


Er bestaat niet een oplossing voor alle operaties. De juiste oplossing is afhankelijk van het klant- en productprofiel.

Bleckmann kiest voor goods to man cobots

Na een succesvolle robot pilot eerder dit jaar gaan Superdry en Bleckmann permanent robots toepassen en uitbreiden. De robots worden ingezet in het fulfilmentcentrum van Superdry in het Belgische Grobbendonk.
Het e-fulfilment bedrijf en de retailer maken gebruik van het goods to person systeem Hikrobot van Hikvision. Deze robot, dat sterk lijkt op het Kiva systeem van Amazon, Butler van Grey Orangen en het Chinese Geek+, kan complete stellingkasten verplaatsen van en naar orderpickstations. De robots moeten het retourproces versnellen en verbeteren. Later volgt voor een andere klant de robot Chuck van 6 River Systems.
Programma live debat en webinars_450 COPY

Bekijk de video Koplopers in robotisering

Woensdag 26 oktober 14.00 - 14.40 uur

Next generation logistici

Vooroplopen met robots

3/12
Loading ...