Ford doet blockchain pilot voor duurzame stadsdistributie

Genomineerden Logistica Award_693
Genomineerden Logistica Award_694

Ford bedrijfswagens onderzoekt hoe innovatieve geofencing- en blockchaintechnologie soelaas kan bieden bij het nauwkeurig meten en verhogen van het aantal groene kilometers in stad. Dat wordt gedaan met de inzet van plug-in hybride voertuigen binnen milieuzones.

Lees verder 

Blockchain

Ford blockchain_732

In navolging op de pilot in de steden Londen en Valencia gaat Ford nu in samenwerking met vijf gemeentelijke wagenparken en de stad Keulen met negen Ford Transit Custom Plug-In Hybrid bedrijfswagens en één Tourneo Custom Plug-In Hybrid people-mover een aantal werkelijke situaties testen. Daarbij onderzoekt Ford hoe innovatieve geofencing- en blockchaintechnologie van pas kan komen bij het nauwkeurig meten en verhogen van het aantal schone kilometers dat met de voertuigen kan worden afgelegd.

In Keulen worden milieuzones ingericht als oplossing voor luchtkwaliteitsproblemen. In dergelijke zones worden de meest vervuilende voertuigen zoveel mogelijk geweerd. Deze zones kunnen echter problemen opleveren voor zowel de steden die ze implementeren en beheren, als voor bestuurders die moeten weten waar en wanneer beperkingen gelden. Hierbij kan de geofencing- en blockchaintechnologie in de pilot van Ford van pas komen.

Ford blockchain_733
Ford blockchain_734

Blockchain is een informatiebeveiligingstechnologie waarmee bepaalde digitale technologieën extra worden ondersteund. Deze technologie maakt permanente gegevensrecords ('blocks') aan en voorziet deze van een tijdstempel. De records worden op meerdere computers opgeslagen en de hoeveelheid beschikbare gegevens groeit met elk nieuw record dat opgeslagen wordt.

De tien PHEV's die in Keulen worden gebruikt in de twaalf maanden dat de proef loopt, beschikken over de FordPass Connect-modem en een plug-in apparaat waarmee geofencing- en blockchaintechnologie kan worden toegepast. Met geofencing wordt er met GPS-technologie een virtuele geografische grens gedefinieerd. Wanneer een testvoertuig deze gecontroleerde zone binnenrijdt, wordt elektrisch rijden ingeschakeld en wordt vastgelegd hoeveel emissievrije kilometers er worden afgelegd in de tijd dat het voertuig zich in de milieuzone bevindt. Dit wordt geregistreerd in een beveiligd gedistribueerd bestand (de zogenaamde blockchain). De uitstootgegevens worden gedeeld met de betrokken partijen, zoals gemeentelijke instanties, eigenaren van de bedrijfswagens of wagenparkexploitanten. Bij wijzigingen in de milieuzones kunnen voertuigen realtime worden aangepast. De 'connected' PHEV's schakelen dan automatisch over naar emissievrij rijden wanneer zij deze gewijzigde zones binnenrijden.


Ford blockchain_735

De Ford Transit Custom is de eerste bedrijfswagen in zijn klasse die als plug-in hybride wordt aangeboden. De Ford Transit Custom PHEV en Tourneo Custom PHEV kunnen worden gebruikt in volledig elektrische, emissievrije modus bij een actieradius van respectievelijk 56 en 53 kilometer. Bij langere afstanden tussen steden biedt een Ford 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor ondersteuning. Deze laadt de accu op en zorgt zo voor een algehele actieradius van meer dan 500 kilometer. In het voorjaar van 2020 komt de nieuwe geofencingmodule voor de PHEV beschikbaar. Hoewel geofencing nu nog niet is gekoppeld aan blockchaintechnologie, kunnen bedrijven er volgens Ford toch op vertrouwen dat zij de regels naleven en dus heffingen of boetes zouden kunnen voorkomen.

<<< Bekijk de video voor een impressie van de introductie van de Transit Custom PHEV in Stockholm.


Podcast - AI biedt kansen

Ford blockchain

11/12
Loading ...