Update

Coöperaties als wapen tegen krimp wegvervoer

Samenwerkingsverbanden in de vorm van coöperaties moeten ervoor zorgen dat zowel kleine als grote wegtransporteurs efficiënter werken en minder leegrijden. Door nauwer samen te werken moet de verwachte, dreigende krimp van de wegtransportsector in Nederland een halt worden toegeroepen. Dit stelt de Rabobank in een verschenen update van de transportsector eind oktober. Een regionale coöperatie moet ook leiden tot kennisdeling en verhoogt zo het algehele kennisniveau van de deelnemende partijen. Tot slot biedt deze vorm van samenwerking ook de mogelijkheid om te investeren in betere en dure transportsoftware omdat de kosten dan gedeeld kunnen worden.

Update_749


Update_750

Automatisering vraagt om goede ketensamenwerking  

Bij het automatiseren van logistieke processen is ketenregie essentieel. Zo ondervindt onder meer Dillewijn Zwapak. De verpakkingsspecialist voor de bloemenhandel uit Aalsmeer heeft zijn logistiek vergaand geautomatiseerd. Het gevolg is dat de groothandel strikter moet zijn bij der inslag. Producten en pallets moeten volgens vooraf bepaalde parameters worden aangeleverd. Wijken ze teveel af dan loopt het systeem vast. Mark de Krosse ceo: “De hoogte van de gestapelde goederen per pallet komt zeer nauw. 

Het systeem accepteert pallets met een maximale hoogte van 2,5 meter. Daarboven wordt die afgewezen en moet de pallet handmatig worden afgestapeld. Je voegt dan arbeid toe aan het proces  in plaats van verminderen.  Hetzelfde geldt voor kapotte pallets. We moeten hier ook scherp op zijn omdat die eveneens worden ’gereject’  door het systeem. Het is een kwestie van leveranciers en medewerkers opvoeden.” Jumbo, dat begin volgend jaar zijn geautomatiseerde dc opent, is met een soortgelijke opvoedingsklus bezig. Misschien wel een van de belangrijkste en uitdagendste klussen voor de supermarktketen, liet supply chain manager Karel de Jong weten tijdens zijn presentatie in het kennistheater van Logistiek Academy op Logistica 2019.


Amazon dwingt de keten tot aanpassen

Dat ketensamenwerking ook dwingend kan zijn, toont Amazon. De e-commercereus wil af van onnodig grote omdozen. Hiervoor heeft de e-commerce reus nieuwe richtlijnen opgesteld voor de verkopers. Wie zich niet aan de nieuwe spelregels houdt, wordt beboet voor twee dollar per te groot pakket. De regels gelden per 1 augustus 2019. Minder verpakking is duurzamer. Voor Amazon betekent kleinere verpakkingen vooral goedkopere verzendkosten. Daarnaast kan het bedrijf meer pakketten in zijn busjes kwijt. Niet onbelangrijk nu Amazon zijn eigen bezorgdienst heeft.-fulfilment. De nieuwe verpakkingseisen laten ook zien hoe groot de macht is van Amazon.

Update_751

Update_752

De Nederlandse Uber Freights

Uber Freight heeft zijn zinnen gezet op Europa. Maar de Amerikanen zijn niet de enige die zich storten op slimmer, efficiënter transport van goederen. De Nederlandse concurrenten heten Miles Delivery en Chaincargo. Koeriersritten in Nederland een stuk duurzamer maken door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen via een slimme app; dat is in een notendop waar beide start-ups op inzetten. In tegenstelling tot UberFreight, die zich met grote zendingen bezighoudt, mikken de Nederlandse initiatieven op kleine spoedleveringen. Volgend jaar komt er nog een nieuwe speler op de Nederlandse markt: Chronotruck van Gefco.


Blockchain initiatief

Het creëren van zichtbaarheid in de supply chain. Dat is het doel van de vijf logistieke dienstverleners in de automotive industrie. Blockchain moet daar voor zorgen. De betrokken bedrijven zijn: Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group, NVD en Groupe CAT. Onder aanvoering van Vinturas, een consortium van automotive logistiek dienstverleners in Europa werd in mei dit jaar een nieuw digitaal platform gelanceerd op basis van blockchain technologie. Het platform maakt alle stappen van de logistieke keten voor nieuwe en gebruikte voertuigen inzichtelijk. Naast de logistieke dienstverleners maakt Europese shortsea-rederij EML het zeetransport binnen de logistieke keten inzichtelijk. IBM stelt expertise ter beschikking voor het bouwen van het Vinturas-platform.

Update_753

Digitaal is het nieuwe normaal

Update

6/12
Loading ...