‘De planner van de toekomst is combinatie mens met AI’

Technologie en menselijke aspecten raken steeds meer verweven. Hoe kun je nu optimaal voordeel halen uit Artificial Intelligence zonder de mens buiten beschouwing te laten? Dat wordt in het programma 'AI planner of the future' onderzocht. 

Lees verder 


Het gezamenlijke onderzoeks- en valorisatieprogramma moet de voordelen van Artificial Intelligence gecombineerd met menselijke kennis gaan laten zien. European Supply Chain Forum (ESCF), de afdeling Industrial Engineering and Innovation Sciences (IE&IS), het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) en Logistics Community Brabant (LCB) zetten gezamenlijk de schouders onder dit project. Onlangs hebben zij een samenwerkingsovereenkomst getekend om de onderzoekscomponenten tegen het licht te houden en verder uit te werken. 

Ingram Micro en LCB living lab

Vlnr Patricia Jaspers - Managing Director EAISI-TU/e, Tom van Woensel - Director IEIS-TU/e en ESCF en Erik van der Geer-Rutten-Rijswijk - Managing Director IEIS-TU/e ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Leo Kemps - Directeur LCB ontbreekt op de foto. 

AI-voordelen benutten

Het onderzoeksprogramma 'AI-planner of the future' dat vijf jaar duurt, richt zich op de toenemende verwevenheid van technologie en menselijke aspecten in de context van Artificial Intelligence planning voor supply chains en logistiek. “Momenteel leeft de gedachte dat alleen mensen fouten toevoegen in data. Dit klopt niet”, zegt wetenschappelijk programmaleider Tom van Woensel. “Men moet identificeren wanneer mensen voorspelbare fouten maken en voorspelbaar beter zijn dan puur datagestuurde modellen. We streven ernaar om de AI-voordelen te benutten zonder het essentiële element van goed geïnformeerde mensen volledig te vervangen.”

 

“We streven ernaar om de AI-voordelen te benutten zonder het essentiële element van goed geïnformeerde mensen volledig te vervangen.”

 

 

Relevantie prestatie-indicatoren

Het programma, waaraan 25 onderzoekers, 10 PhD studenten en ruim 50 bachelor- en masterstudenten zijn verbonden, houdt met alle relevante prestatie-indicatoren (people, planet, profit) rekening. Dit vereist kennis vanuit een multidisciplinair oogpunt, maar stelt ook het huidige AI-onderzoeksdomein op de proef is mening van het consortium. “Verklaarbare AI, betrouwbare AI, ethiek en de benodigde algoritmen moeten worden gegenereerd of aangepast aan het planningsdomein, toegepast in een supply chain en logistieke omgeving.”

 

 

Experts uit praktijk en wetenschap samengebracht

Van Woensel: “De AI-planner van de toekomst heeft behoefte aan een breed scala aan onderzoeksvelden en een rijke set aan betrokken bedrijven. Dit programma heeft beide! We combineren de uitgebreide kennis van onderzoekers uit alle multidisciplinaire Industrial Engineering en Innovation Science-domeinen en de real-life living labs van European Supply Chain Forum-bedrijven uit diverse industrieën. Alle industrieën zijn erbij betrokken: fast moving consumer goods, omnichannel retailing, last mile logistiek, dienstverlening, gezondheid, transport en mobiliteit en hightech. ”

 

De resultaten worden ingezet in onderwijs en in bruikbare modellen teruggegeven aan de markt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over Artificial Intelligence  op Logistiek.nl 

 


Update; Logistieke uitdagingen 

Ingram Micro en LCB living lab

5/10
Loading ...