Decentralisatie supply chains

Decentralisatie van supply chains - is dat wel zo'n goed idee?
De positie Nederland is goed, maar concurrentie ligt op de loer 

Na de crisisreactie vorig jaar richten internationale bedrijven zich nu meer op de lange termijn impact van covid-19 op hun supply chains. Bedrijven hebben verschillende keuzes te maken stelt Johan Beukema van Buck Consultants International. Eén van de richtingen om de supply chain meer weerbaar te maken is het decentraliseren van de fysieke footprint van productielocaties en logistieke vestigingen. De mate waarin bedrijven zullen decentraliseren verschilt echter wel per industriesector.

Lees verder 

Concurrentie van Duitsland en België

Decentralisatie betekent een deels veranderende positie van Nederland als vestigingslocatie voor Europese logistieke operaties, maar volgens ons – Buck Consultants International – blijft Nederland goed gepositioneerd. De concurrentie, uit Centraal- en Oost-Europa enerzijds en Duitsland en België anderzijds, blijft wel onverminderd hoog.

Broekman Uturn

Langetermijneffecten covid-19

Covid-19 houdt de wereld nu al een jaar in haar greep. Na de korte termijn crisis reacties worden inmiddels ook langere termijneffecten op de supply chain van internationaal opererende bedrijven duidelijk. Wij zien bedrijven de zogenaamde DE-strategie hanteren:

  • Decoupling van de activiteiten in China en de Verenigde Staten en Europa
  • De-risking van de supply chain
  • De-single sourcing
  • Decentralization van productieactiviteiten

Geef inhoud aan resilience

Resilience (wendbaarheid, red.) is al meerdere jaren één van de modewoorden in de supply chain strategie van bedrijven. In de coronapandemie is het merendeel van de bedrijven met de neus op de feiten gedrukt: het daadwerkelijk weerbaar en robuust maken van de supply chain vergt meer en verdergaande actie dan op dit moment bij de meeste bedrijven het geval is. Resilience dient inhoud te krijgen.

Raamwerk voor wendbaarheid

Een raamwerk hiervoor is het Supply Chain Resilience Wheel van Buck Consultants International. Middels dit raamwerk wordt inhoud gegeven aan weerbaarheid door het identificeren en implementeren van concrete maatregelen in:

  • de fysieke footprint van bedrijven (het netwerk van locaties)
  • de organisatie van de supply chain
  • de technologie binnen de supply chain

 

In een recente enquête van Buck Consultants International onder supply chain managers van internationale bedrijven gaf bijna 80 procent van de respondenten aan het netwerk van (productie- of logistieke) vestigingen te gaan herzien.


Martien Stofberg Broekman

Optimaliseren supply chain footprint

Vijf (op Europa gerichte) strategieën voor het optimaliseren van de supply chain footprint om de weerbaarheid te verhogen staan bovenaan de lijst:

  1. Het verhogen van voorraden van strategische materialen en/of eindproducten;
  2. Het inkopen van materialen en componenten van leveranciers ‘dichter bij huis’ (‘near-sourcing’);
  3. Het decentraliseren van distributie: het verhogen van het aantal distributiecentra om de klant sneller en met meer zekerheid te kunnen beleveren;
  4. Het uitvoeren van de laatste productiestap dicht bij de markt (bijvoorbeeld eind-assemblage en klantspecifieke verpakking en labeling);
  5. Het verplaatsen van productie van off-shore naar on-shore locaties
Broekman Uturn_1105

Lees meer over dit onderzoek op Logistiek.nl 

Collectieve abonnementen

Decentralisatie supply chains

9/10
Loading ...