Update

Container problemen houden voorlopig aan

De Deense rederij Maersk gaat er van uit dat de problemen in de containervracht het hele jaar zullen aanhouden. Doordat de coronapandemie in China al vrij snel onder controle was, konden fabrieken in dat land volop produceren, terwijl dat in andere regio’s niet lukte. Daardoor ontstonden er tekorten aan containers in China en overschot in Europa. Verder is de drukte in de zeehavens als gevolg van de blokkade vorige maand in het Suezkanaal nog niet voorbij. A.P. Møller – Maersk kan door de toegenomen vraag naar containertransport terugkijken op een ‘uitzonderlijk sterk’ eerste kwartaal van 2021. 


Update foto

“De sterke vraag leidde tot opstoppingen, maar ook tot een capaciteitsgebrek waardoor de tarieven voor containervervoer naar recordniveaus zijn gestegen”, verklaarde topman Søren Skou van Maersk, dat is de kortere naam die het bedrijf internationaal voert. De rederij zag zijn omzet daardoor met bijna een derde stijgen tot 12,9 miljard dollar. De winst explodeerde van 209 miljoen dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar, naar 2,7 miljard dollar in de afgelopen periode.Update_872

Dennis Moeke – lector HAN – filosofeert met
collega's over vernieuwing in logistiek en onderwijs

Vanaf zijn racefiets maakt Dennis Moeke – zojuist benoemd als lector Logistiek en Allianties aan de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) zijn toehoorders deelgenoot van wat hij aan uitdagingen ziet voor de logistiek sector en het HBO onderwijs. “We staan aan de vooravond van grote veranderingen. Er komt meer aandacht voor de diversiteit van logistiek en al die logistieke stromen vragen om duurzame en slimme oplossingen. Dat is nodig, zeker nu logistiek steeds meer zichtbaar is in maatschappelijke vraagstukken. Denk maar aan de energietransitie, toenemende verkeersdrukte, slechte luchtkwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg. Ik wil met ons onderzoek bijdragen aan oplossingen voor dit soort vraagstukken.”
Achtereenvolgens staat Moeke stil bij duurzaamheid, human capital, data driven en zorglogistiek. Ook wijst hij op vernieuwing in het onderwijs.  


Caroz wil met Informore meer grip op de 'groeimarkt' 4PL

De overname van Informore door Caroz – onderdeel van logistiek dienstverlener Nunner – moet de control tower van Caroz helpen om een vooraanstaande positie te krijgen in de 4PL wereld met een end-to-end supply chain visibility oplossing. Bijna dertig jaar geleden brachten Pieter Jongens en Pieter Kooi, als één van de eersten een volwaardig TMS pakket voor verladers op de markt. Informore gaat nu verder als onderdeel van Caroz, dat ook al twintig jaar oud is. Twee jaar geleden nam Nunner dit bedrijf over. Erwin Cootjans van Nunner merkt dat de 4PL markt flink groeit. “De overname van Informore is voor ons de sleutel om klanten in deze combinatie de komende jaren te voorzien van de meest vooruitstrevende 4PL oplossing in de markt.” Rudy Claessens (Caroz) omschrijft de combinatie als een ‘dubbele frontrunner - de eerste bemande control tower (Caroz) en de eerste digitale control tower (Informore)’.


Update Caroz informore

(v.l.n.r.): Pieter Jongens, Pieter Kooi, Erwin Cootjans, Rudy Claessens


Consument zet extra aan tot digitale ketentransformatie

Nieuwe business modellen dienen zich aan, gebaseerd op digitalisering. Dat is de les die GS1 trekt uit de coronapandemie. “Digitaal transformeren en het streven naar een efficiënte, duurzame, transparante en dus circulaire keten is voor steeds meer bedrijven inmiddels een noodzaak. Want ook consumenten willen weten wie hun product heeft gemaakt, of die op een sociale manier is gedaan en welke materialen zijn gebruikt”, aldus Jan Merkx. Hij is innovatiemanager duurzaamheid bij de organisatie, die zich sterk maakt voor standaardisatie van data. Consumenten willen zich bij een aankoopbeslissing beter kunnen baseren op actuele en betrouwbare productinformatie. 


Update_1261

Volgens GS1 gebruikt 80 procent van de consumenten mobiele apparaten om informatie, beoordelingen en prijzen te zoeken voordat ze een aankoop doen. Verder doet 65 procent van de consumenten online onderzoek voordat ze een voet in een winkel zetten. Tot slot spelen reviews spelen in toenemende mate een rol van betekenis in het oriëntatie- en keuzeproces. Steeds meer is het scannen van een barcode met de smartphone de methode om snel over de juiste informatie te kunnen beschikken.

Update

Tekort fietsonderdelen vraagt om oplossing

Update

6/10
Loading ...