Sluiten
Overal in de logistieke sector klinkt de roep om meer innovatie. Het was dit jaar voor de samenstelling van de Top 100 Logistiek Dienstverleners voor het eerst een apart selectiecriterium. Nabuurs pakt de handschoen op en voerde een aanpassing door op directieniveau om van innovatie echt werk te gaan maken. De broers Ard en Tjebbe Nabuurs staan al bijna een kwart eeuw aan het roer van het familiebedrijf. Ard (50) is vanaf deze zomer directeur New Developments. Zijn oude rol laat hij over aan Bas Coenen (33), verantwoordelijk voor Customer Solutions, voor de begeleiding van de bestaande en nieuwe opdrachtgevers.
Nabuurs: “Best veel eigenlijk, althans voor mij. Vanuit business development was ik vooral met het huidige klantenbestand in de weer; samen oplossingen bedenken, nieuwe vormen van dienstverlening verzinnen. Dat deel, de co-creatie samen met de klant, komt nu bij Bas te liggen. Ik concentreer me nu op zaken waar niemand van ons tot op heden echt tijd voor kon maken. Echte vernieuwingen. Dan moet je in ons geval denken aan rijden op waterstof, elektriciteit en andere alternatieven voor diesel. Maar ook aan mechanisering en robotisering in onze warehouses. De vraag is steeds: wat moeten we gaan oppakken als Nabuurs, waar liggen onze kansen? Als je daar nu niet bij bent, loop je straks achter.”
Coenen: “Co-packing heeft ons veel gebracht en vooral de geïntegreerde manier van werken, dus niet op een aparte locatie, maar in onze dc’s. We doen dit in een aparte joint-venture, Na-Nomi, daar heb ik zeven jaar leiding aan gegeven en dat blijf ik ook doen. Vandaag de dag zijn we – met op piekdagen soms 280 mensen aan het werk – specialist in primaire en secundaire verpakkingen van producten voor bedrijven als Mars, Nespresso, Hak en KraftHeinz. Op die manier kunnen we per dag dertig tot veertig vrachtwagenritten besparen ten opzichte van heen en weer rijden naar diverse co-packers. Op die manier gaan duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand. En we verhogen onze flexibiliteit, omdat we het KOOP (Klantorderontkoppelpunt - red) verleggen. Ik zie kansen ook vooral in geïntegreerd aanleveren van online bestellingen, het e-commerce traject. Daarover zijn we in gesprek met klanten en kunnen samen met hen de beste oplossing ontwikkelen. Nu zitten we nog niet vast aan een bepaald systeem, software of hardware. E-commerce zou straks zomaar 15 tot 20 procent van het volume kunnen zijn. Als het zover is, hebben we genoeg volume om meer te investeren in IT-oplossingen gericht op het verwerken van big data bijvoorbeeld.”
Nabuurs: “Tot nu toe hebben we de crisis op eigen houtje kunnen pareren. Op een goede manier, zonder ontslagen. We bleken heel goed met mensen te kunnen schuiven van en naar verschillende locaties. Gaaf om te zien waartoe we in staat waren. De horecaleveringen vielen weg, net als wat we doen voor dutyfree shops op luchthavens. Het volume naar supermarkten nam wel toe, maar compenseerde niet het verlies elders. We komen hier vooralsnog goed door heen. De snelheid waarmee we moeten veranderen neemt toe. Rebelse ideeën moeten direct naar de markt toe. Dat is de cultuur hier: heb je een goed idee, pak het aan.”