Bedrijventerrein De Rietvelden in 's-Hertogenbosch werd jarenlang gedomineerd door brandstofsilo’s, zware metaalindustrie en een warmtekrachtcentrale. Sinds een paar jaar maakt het bedrijventerrein een revival door en ontwikkelt het zich nu tot één van de meest duurzame logistieke hubs van Nederland, een schoolvoorbeeld van hoe publiek-private samenwerking in de praktijk succesvol kan zijn.
Lees verder
Het op sommige locaties sterk vervuilde ‘brownfield’, dat bedrijventerrein De Rietvelden ooit was, maakt de laatste jaren in rap tempo een ongekende transformatie door. Sanering van gronden, een ongekend aantal duurzame initiatieven, bedrijven die flink uitbreiden en vestiging van grote nieuwe (logistieke) partijen, zorgden voor deze transformatie.
Vergeleken met grote logistieke hotspots als Waalwijk, Tilburg en Venlo, mag ‘s-Hertogenbosch misschien een kleine speler lijken, maar de provinciehoofdstad doet volgens eigen zeggen niet onder voor deze grootmachten en wil op geheel eigen wijze een positie innemen binnen het logistieke palet van de provincie Noord-Brabant. Visitekaartje van die ambitie zijn de duurzame ontwikkelingen die gaande zijn op De Rietvelden. Van duurzame opwekking van energie met behulp van zonnepanelen en windmolens tot de nieuwbouw van zo’n 150.000 vierkante meter aan nieuw logistiek vastgoed.
Daarnaast is er ook ruime aandacht voor het multimodale aspect met de aanleg van een ‘groene corridor’ tussen de Bossche containerterminal (BCTN) en de Rotterdamse haven, waarbij de uitgangspunten telkens zijn: duurzaamheid, sociaal ondernemen en samenwerking.
Dat het goed gaat op het inmiddels 50 jaar oude Bossche bedrijventerrein bewijzen ook Spierings Smart Logistics en Brouwers Logistics, twee logistieke dienstverleners die beide flink uitbreiden. Hierbij wordt tegelijkertijd een verduurzamingsslag gemaakt. Spierings ziet een toekomstvisie, waar de logistiek dienstverlener al jaren in investeert, nu grotendeels verwezenlijkt worden. “Tien jaar geleden al hadden wij duidelijke ideeën voor een ‘smart hub’ op De Rietvelden”, vertelt eigenaar Frank Bruurs. “Een locatie waar opdrachtgevers een complete logistieke dienstverlening vinden. Van containerterminal tot douanediensten, warehousing en distributie naar het achterland. Stap voor stap hebben we met een aantal partijen toegewerkt naar de verwezenlijking hiervan. Feitelijk zetten we nu een logistieke ‘city’ neer met veel mogelijkheden, die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Zowel in het vastgoed als in de supply chain en het optimaliseren van samenwerkingsverbanden, waardoor we de lege kilometers zoveel mogelijk beperken.”
Logistiek dienstverlener Brouwers Transport nam vorig jaar augustus een nieuw distributiecentrum van 11.000 vierkante meter in gebruik op De Rietvelden. Dit pand is het tweede DC van Brouwers op dit bedrijventerrein. Het eerste DC van 11.865 vierkante meter werd in 2018 in gebruik genomen door Brouwers en staat pal naast naast de recent opgeleverde nieuwbouw.
Spierings, Brouwers en WDP, dat op het terrein een 55.000 vierkante meter groot distributiecentrum realiseerde, waar nu ook Spierings zelf, ID Logistics (Intratuin) en Sanitairwinkel.nl in zijn gevestigd, zijn niet de enige partijen die bezig zijn met het verduurzamen van de logistiek op De Rietvelden. Ook Heineken, dat met de brouwerij door de jaren heen een belangrijke spil heeft gevormd op het bedrijventerrein, levert een flinke bijdrage aan dit proces. Zo ontwikkelt de bierbrouwer op dit moment de al eerder genoemde ‘groene corridor’: een duurzame verbinding tussen de brouwerij op het bedrijventerrein en de Rotterdamse haven. Op dit traject gaan onder andere twee elektrische schepen van BCTN Inland Terminals varen, die op dit moment in ontwikkeling zijn. Daarnaast liggen er 16.569 zonnepanelen het dak van het warehouse van Hartog & Bikker (H&B Logistics), de logistiek dienstverlener van de brouwerij in ’s-Hertogenbosch.
Duurzaamheid bestaat overigens niet alleen uit ‘groen’ op De Rietvelden. Ook het sociale aspect wordt in de logistieke hotspot niet vergeten. Weener XL, het werkontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch, is betrokken bij een groot aantal logistieke processen in en om de stad. Sjoerd van het Erve, directeur van Weener XL, stelt dat het primaire doel van zijn werkontwikkelingsbedrijf is het geven van een twee kans aan mensen “Zij moeten de kans krijgen om weer mee te doen en de logistiek biedt ons hiervoor volop de ruimte. Zo draaien we het hele ochtendproces van PostNL. Daarnaast werken we op De Rietvelden veel samen met onder andere Job Invest, Heineken, Spierings en Brouwers.” Ook lopen er volgens Van het Erve al contacten met partijen die zich straks gaan vestigen in het nieuwe DC van WDP. “We proberen als werkontwikkelbedrijf het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaamheid in alle opzichten.”
De Rietvelden transformeert zich dus in rap tempo van ‘bruin’ naar ‘groen en sociaal’. Essentieel daarbij is volgens alle partijen de samenwerking tussen ondernemers, de gemeente en andere organisaties. “Dit is echt een gezamenlijke inspanning”, zegt Frank Bruurs van Spierings. “De kracht van de hub is samenwerking: een complete dienstverlening kun je niet alleen bieden.”
Het Logistiek Platform ’s-Hertogenbosch, dat sinds 2014 bestaat, heeft eveneens een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze regionale samenwerking. Veel van de bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkelingen op De Rietvelden, zijn lid van dit platform. Zo werken BCTN, Brouwers Logistics en Spierings Smart Logistics samen met verschillende verladers die ook lid zijn van het platform. Daarnaast wordt binnen het platform actief de samenwerking gezocht met de scholen en de arbeidsmarkt, waaronder Weener XL. Logistiek dienstverleners en verladers bieden stageplaatsen aan studenten van de Bossche Vakschool en het Koning Willem I College, die gast-lid zijn van het Logistiek Platform.