Het vrieshuis van Aviko in Steenderen heeft begin maart het BREEAM-NL Outstanding certificaat ontvangen voor het nieuwe vrieshuis, want het voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. “Hiermee zijn we het meest duurzame vrieshuis van Nederland”, zegt een opgetogen Gert Jan Janssen Reinen, de supply chain director van Aviko. Met een score van 97,6 procent haalde de aardappelverwerker de hoogste beoordelingskwalificatie binnen. Op de onderdelen energie, water, afval en vervuiling kreeg Aviko zelfs een 100 procent score. In het ontwerp van het dc, dat vorig jaar in gebruik werd genomen, zat de installatie van 2.728 zonnepanelen op het dak al opgenomen. Zowel met warme als koude restwarmte blijft het kantoorklimaat altijd aangenaam. Daarnaast is ook de omgeving van het vrieshuis ecologisch ingericht met wadi’s voor vleermuizen, vogels en insecten voor maximale biodiversiteit. Janssen Reinen maakt een groot compliment voor het Aviko bouwteam en de externe partners VDR Bouwgroep, Sparkling Projects en Adamas Groep. “Keer op keer is gezocht naar mogelijkheden om het gebouw nog duurzamer te maken.”.
Er was nogal wat kritiek op de steeds groter wordende distributiecentra. Maar daar hoeft niemand zich meer zorgen over te maken. De zogenoemde XXL-dc’s waar de discussie over de ‘verdozing’ van het landschap zich op toespitste zijn volgens een rapport van ABN Amro steeds minder in trek. Tot ergernis van landschapsarchitecten, die vinden dat de enorme panden lukraak in het landschap worden geplaatst, zullen hier en daar nog wel XXL-dc’s in het landschap verschijnen, maar de aandacht verschuift naar kleinere distributiecentra aan de randen van steden, zeggen de marktanalisten van ABN Amro.
Als indicator wijst de bank op de afgegeven vergunningen voor bedrijfsgebouwen. Het oppervlak van industriële gebouwen waarvoor een vergunning werd afgegeven lag vorig jaar 19,5 procent lager dan in 2018. Dit geeft aan dat er minder vraag naar grote gebouwen is of dat het steeds moeilijker wordt om voor dit soort gebouwen een vergunning te krijgen. Dat zou ook kunnen, maar het neemt niet weg dat kleinere dc’s een deel van de vraag naar meer ruimte gaan overnemen.
Amazon heeft het oog laten vallen op het industrieterrein Avantis in de buurt Heerlen. Al lange tijd hing de vraag boven de markt: wanneer gaat de e-commerce gigant de logistiek inrichten voor Nederland. Tot nu toe kwamen de online bestellingen vanuit Duitsland met name. In Heerlen is nu begonnen met het bouwen van een vooralsnog bescheiden dc – 9.000 vierkante meter – dat werk gaat bieden aan 170 mensen (vast en opschalend naar 300).
Iedere dag vertrekken straks 300 busjes van dit terrein (66.000 vierkante meter groot) naar klanten. Voor de last mile delivery schakelt Amazon nu nog lokale transporteurs in en grote pakketdistributeurs. Inmiddels is het bedrijf wel al een lange tijd bezig met het opbouwen van een eigen transportnetwerk, ook in Nederland met binnenkort een eigen bezorghub in de buurt van Schiphol. Van daaruit krijgen de online consumenten hun Amazon artikelen aangeleverd in straal van 5o kilometer rond Amsterdam.
Op de terminals van logistiek dienstverlener Verbrugge in Vlissingen komen 140.000 zonnepanelen te liggen. Samen vormen ze het grootste zonnepark van Nederland, dat op één locatie op daken wordt aangelegd. Verbrugge beschikt op zijn terminals bijna over één miljoen vierkante meter dakoppervlak. In Vlissingen heeft het bedrijf tientallen loodsen aan de Scaldiahaven en de Quarleshaven. Dit jaar worden daar 140.000 zonnepanelen opgelegd. Samen zijn die goed voor 50 Megawatt aan vermogen.
De panelen leveren voldoende energie op om jaarlijks 16.000 huishoudens van stroom te voorzien. Met de vijf windmolens die ook in het gebied verrijzen, wekt Verbrugge genoeg elektriciteit op om ongeveer 36.000 huishoudens van stroom te voorzien. Zeeland heeft eigen energieakkoord. Daarin is afgesproken dat in 2030 aan windenergie 700 megawatt en aan zonne-energie 1.000 megwatt beschikbaar moet zijn. Het project in Vlissingen is goed voor 16 procent voor wat betreft wind en 7 procent aan zonne-energie.