DSV's enorme distributiecentrum in Tholen

Lees verder 

In nog geen jaar tijd werd voor DSV Solutions uit de Zeeuwse klei in Tholen een mega-distributiecentrum uit de grond gestampt. De logistiek dienstverlener heeft grootste plannen met dit ‘gasloze’ multi-client DC van 95.000 vierkante meter, waar ook ruimte komt voor logistieke innovaties.

 

Een mega-uitbreiding van deze omvang zou je eerder verwachten in pakweg West-Brabant of Tilburg en niet in Tholen. Bij DSV stonden ze daar heel anders in toen het besluit viel om samen met Unibouw – aan wie de bouw van het pand werd gegund – een locatie te zoeken voor de bouw van het tot op heden grootste distributiecentrum van de logistiek dienstverlener in Nederland. Geen logistieke hotspot West-Brabant – waar de logistieke dienstverlener van oudsher ruim is vertegenwoordigd in Bergen op Zoom en Moerdijk, maar – een inmiddels aan een investeerder verkocht – multi-client DC dat eenmaal volledig operationeel beschikt over 140.000 palletplaatsen.

 

Strategische ligging

Voor velen waarschijnlijk een verrassende keuze, maar niet voor Bas Fraanje, regio directeur van DSV Solutions, Zuidwest-Nederland. “Wat vaak wordt vergeten, is dat Tholen midden op de lijn tussen de haven van Rotterdam en die van Antwerpen ligt. Daarbij komt dat Tholen een mooie strategische locatie voor ons is als gevolg van het doortrekken van de snelweg A4.”

 

Ontspannen arbeidsmarkt

De keuze van de logistiek dienstverlener om zich te vestigen in Tholen is mede ook ingegeven door de beschikbaarheid van personeel. “In Zeeland is de arbeidsmarkt minder overspannen dan in Brabant. Dat geldt eveneens voor de regio aan de onderkant van Rotterdam. Bedoeling is dat we van beide kanten mensen naar Tholen willen halen om zo toch aan voldoende personeel te komen.”

 

Onderzoek inzet Autostore

De multi-client operatie is nu nog voornamelijk manueel, maar volgens Fraanje onderzoekt DSV of processen op termijn gerobotiseerd of vergaand geautomatiseerd kunnen worden. “In het smallegangen magazijn maken we nog gebruiken van bemande AGV-trucks. We onderzoeken of we dit volledig kunnen automatiseren. Ook kijken we naar een Autostore en de inzet van een drone bij voorraadtellingen. Maar ook onderzoeken we relatief simpele oplossingen zoals de aanschaf van een schoonmaakrobot, want we beschikken in dit pand nu eenmaal over een enorm vloeroppervlak.”

Foto in kolom   - DSV Tholen

Unibouw realiseerde in opdracht van DSV in amper een jaar tijd een mega-distributiecentrum in het Zeeuwse Tholen. Met zijn 95.000 vierkante meter aaneengesloten vloeroppervlak is dit pand het grootste DC van de logistiek dienstverlener in Nederland.


Expert: leer leidinggeven

DSV distributiecentrum Tholen

10/12
Loading ...