Hoe Rhenus data slim tot leven brengt

Voor één orderlijn twee picklocaties aandoen, dat kan beter dachten ze bij Rhenus Contract Logistics. Dennis Batenburg (manager business reporting & controlling) laat zien wat WMS en BI tools niet kunnen en data mining wel met software van Celonis.

Meer doen met data – drie cases_369

Ervaring opdoen


Op tijd ingrijpen


Verder uitrollen


Experimenteren met data mining bij outboundprocessen

“We deden naar onze mening onvoldoende met de data waarover we beschikten. Daar viel best meer waarde uit te halen. Met ons WMS kunnen we de dagelijkse operatie en magazijnmedewerkers aansturen, voor het doorvoeren van procesverbeteringen is WMS minder geschikt. Het doel is om meer te gaan sturen op basis van data en de informatie die daaruit is te halen. Iets gaat goed of minder goed. Is dat laatste het geval, dan willen we dat eerder weten, herkennen en het liefst voorkomen.”


Rhenus data mining_1088

“Heel veel ervaring met data mining software hadden we nog niet. Daarom ligt de nadruk tijdens de uitrol vooral op veel proberen. Dat doen we vooralsnog primair bij onze outboundprocessen, omdat daar de volumes het grootst zijn. Kijkend naar de processen zit daar ook de meeste pijn, bij de activiteiten gericht op replenishment en quality control.”

Rhenus data mining

 

Direct een melding krijgen en tijd hebben om in te grijpen

“Als voorbeeld denk ik aan e-commerce klant, die een doos bestelt met daarin vier artikelen. In een efficiënte situatie pickt een magazijnmedewerker die vanaf één locatie en uit één doos. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Zo kwamen we er erachter dat orderpickers soms voor één orderlijn naar twee locaties liepen. Ondanks vaak en kritisch kijken naar onze processen, hadden we dat niet opgemerkt.”

“Ander voorbeeld - ook in de e-commerce omgeving - betreft een order met verschillende artikelen. Kort voor de artikelen de truck in gaan, vindt de gewichtscontrole plaats. Soms constateren we bij een tweede weging een afwijking. Is dat het geval, dan is er voor ons geen tijd meer om het verschil te ‘repareren’. De data mining tool zorgt ervoor dat we direct een melding krijgen van een afwijking en wel tijd hebben om in te grijpen. Daarnaast zien we de frequentie van deze gevallen en hebben we bovendien de mogelijkheid tot het analyseren van de order en het risico van die zendingen.”

Meer doen met data – drie cases_371
 

Verder uitrol straks naar voorraadbeheer en afboekingen

“We zijn overtuigd van de potentie die data mining biedt als aanvulling op de bestaande logistieke en analyserende systemen. Zo kunnen we als logistiek dienstverlener intelligentie toevoegen aan de data waarover we toch al beschikken en beter voorspellingen doen over zaken als on-time delivery. Met de nieuwe tool zijn we in staat om voor nieuwe klanten en orders voorspellende modellen te maken. Die bevatten berekeningen over de kans, dat we een order op tijd kunnen leveren. Is die kans slechts veertig procent, dan kunnen we die specifieke order naar de planner sturen, die er dan meer prioriteit aan kan geven.”

“Hoewel de focus nu bij de uitrol, waar we nog bezig zijn, ligt op de outboundprocessen, denk ik ook aan andere bedrijfsactiviteiten gericht het voorraadbeheer bijvoorbeeld en afboekingen. Data mining vertelt ons bijvoorbeeld wat er precies gebeurt en welke relatie er is tussen een eventuele beschadiging aan goederen en andere variabelen. Dat kan heel belangrijk zijn als we van klanten vragen krijgen over deze transacties. Eerder kostte dat veel tijd, straks niet meer, omdat we in de tool zien welke stappen hebben geleid tot het probleem. Een WMS geeft je dat inzicht niet.”


Broekman over op platform

Rhenus data mining

7/12
Loading ...