Zo wil Limburg logistieke hotspot van Europa worden

Limburg heeft grootste plannen met logistiek. De provincie wil zijn leidende positie behouden en uitbreiden. Limburg wil dé logistieke hotspot van Europa worden.


Foto in header kolom - 6:4 verhouding

De aanleiding 

Samenwerking

Crossroads 

De aanleiding

Om die doelstelling te behalen is innovatie nodig. Om dat te bewerkstelligen slaat de provincie Limburg de handen ineen met Universiteit Maastricht. Ze lanceren samen een nieuw kennisinstituut; het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI).  

 

Supply chain innovatie

Het nieuwe kennisinstituut moet leiden tot innovatieve supply chain oplossingen. De doelstelling van het instituut is dan ook om supply chain-innovatie aan te jagen. Om dit mogelijk te maken is onderzoek en het trainen van professionals/leiders een noodzaak. Het instituut wordt gevestigd op Brightlands Campus Greenport Venlo en zal vanaf zomer 2019 operationeel zijn.

 

Aanleiding voor het initiatief is de steeds belangrijkere rol in de samenleving van transport, logistiek en toeleverketens, aldus de universiteit en provincie.  Ook in sectoren die niet primair logistiek van aard zijn, zoals voeding en gezondheid, wordt de rol van logistiek steeds prominenter. Innovatie is daarom noodzakelijk, menen de instanties.

Samenwerking

“De uitdagingen in supply chain innovatie zijn dusdanig disruptief dat we alle handen ineen moeten slaan om klaar te zijn voor de toekomst. Het nieuwe instituut is juist bedoeld om de samenwerking en crossovers tussen de Brightlands campussen, evenals met bestaande kennisinstellingen en logistieke organisaties aan te gaan en te versterken. Daarom hebben we bewust gekozen voor een vroegtijdige berichtgeving, zodat we tijdig in gesprek kunnen gaan met alle geïnteresseerde en relevante partijen. Inmiddels zijn de eerste afspraken gepland, zodat we ook echt een inclusief instituut kunnen gaan vormgeven, recht doend aan ieders sterktes”, stelt Gaby Odekerken-Schroder van de Universiteit van Maastricht.  

Crossroads Limburg

BISCI is niet het enige initiatief dat de provincie lanceert. Venlo en omstreken heeft er ook een nieuw instituut bij. Crossroads Limburg moet thema’s als innovatie en circulariteit aanjagen in onder meer de logistieke sector. Crossroads Limburg is de nieuwe naam voor Economic Development Board Noord Limburg. Crossroads Limburg moet ondernemers bij elkaar brengen om innovatie en samenwerking hand in hand te laten gaan. Het nieuwe platform jaagt economische thema’s, zoals innovatie en circulariteit, aan binnen de maakindustrie, logistiek en de agrofoodsector. Het instituut wil ondernemersambities vertalen naar een overkoepelende economische agenda en positioneert een en ander vervolgens bij de provinciale-, landelijke en Europese overheid. Daarnaast organiseert Crossroads Limburg evenementen in de vorm van masterclasses.

Vier initiatieven in andere logistieke regio’s

Regio Limburg

8/12
Loading ...