Geautomatiseerde material handling en robots overspoelen distributiecentra

Automatisering van warehouses groeit al jaren sterk en dat gaat voorlopig niet veranderen. De markt voor geautomatiseerde material handling systemen verdubbelt bijna de komende vijf jaar is de verwachting.


Foto in header kolom - 6:4 verhouding

Rol e-commerce

Robots

Investeringen 

De material handling markt heeft al jaren geen klagen. Jaar op jaar nemen de omzetten toe. De komende vijf jaar wordt helemaal feest. De omzet gaat bijna verdubbelen de komend vijf jaar. De wereldwijde Automated Material Handling (AMH) Equipment Market zal groeien van 43,6 miljard dollar in 2021 tot 76,8 miljard dollar in 2026, stelt onderzoeksbureau Research and Markets in een recent rapport.

 

E-commerce stuwt automatisering

De groeiende vraag naar geautomatiseerde opslag- en retrieval systemen (ASRS) in de sterk gegroeide e-commerce business door corona is een belangrijk reden voor de toename. Stijgende arbeidskosten, personeelstekort en veiligheid zijn andere belangrijke krachten achter de voorspelde groei.

 

Robots on the rise

Robots zullen de grootste hap uitmaken van de investeringen de komende jaren, aldus het onderzoeksbureau. Die prognose wordt gesteund door Gartner. Tot 2023 zal de vraag naar goods to man robotsystemen verviervoudigen. Dat stelt Gartner in een recente publicatie. "De gevolgen van de COVID-19-pandemie doen de vraag naar robotica in magazijnen en distributiecentra toenemen", zegt Dwight Klappich, vice-president analist bij de Gartner Supply Chain-praktijk. "Goods to person systemen zijn een gemakkelijke en economische manier om niet alleen sociale distantiëren af te dwingen, maar ook om de productiviteit te verbeteren."

Investeerders investeren fors in robots

Het is dan ook niet raar dat investeerders de laatste tijd fors geld stoppen in robotbedrijven. Berkshire Grey, dat onder meer pickrobots levert aan Amazon haalde afgelopen januari 263 miljoen dollar op. Volgens ceo Tom Wagner wordt het geld gebruikt om buiten de Verenigde Staten marktaandeel te veroveren, overnames te doen en het team uit te breiden.

 

Locus Robotics

Robotspecialist Locus Robotics haalde in februari van dit jaar 150 miljoen dollar aan investeringsgeld op. Het geld is onder meer afkomstig van bestaande investeerders, waaronder Scale Venture Partners en Prologis Ventures, de venture capital-tak van Prologis, een wereldleider in logistiek vastgoed. Locus gebruikt de financiering om mondiaal uit te breiden en om lopend onderzoek en ontwikkeling (R&D) te ondersteunen om zijn robotoplossing voor distributiecentra, genaamd Locus, te laten groeien en verbeteren. Ceva Logistics nam vorig jaar als eerste bedrijf in Europa de Amerikaanse robotoplossing Locus in gebruik. Een cobot die samen met de medewerkers de orders pickt en transporteert naar de expeditie.

Meer robotinvesteringen

Robotbedrijf Geek+, heeft ruim 200 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Met het nieuwe groeigeld, heeft de robotspecilaist sinds de lancering vijf jaar terug bijna 390 miljoen dollar binnen geharkt. Geek+ gebrukt de extra dollars voor het ontwikkelen van robotica-oplossingen op maat voor de logistiek, het opwaarderen van zijn robot-as-a-service model en om partnerschappen uit te breiden.

 

Magazino

De robotica start-up Magazino haalde in 2018 ruim 20 miljoen euro investeringsgeld op euro’s bij investeerders Körber, Cellcom, Zalando en Fiege Logistics. Door de nieuwe kapitaalinjectie kan Magazino blijven ontwikkelen en zijn verkoop- en distributienetwerk uitbreiden. Eind vorig jaar haalde robot-concurrent Fetch Robotics een soortgelijk bedrag op onder financierders. 

 

Gartner voorspelt ook dat tot 2024 vijftig procent van de supply chain-organisaties zal investeren in applicaties die kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde analyse (AA) -mogelijkheden ondersteunen. "De pandemie van COVID-19 heeft de behoefte vergroot voor supply chain-organisaties om tools te zoeken die hen helpen om sneller betere en beter geïnformeerde beslissingen te nemen", zegt Andrew Stevens, senior director analist bij de Gartner Supply Chain-praktijk.      

Update

Cijfers van de markt

5/11
Loading ...