AG Logistics: innoveren met slimme layer picker

 

Lees verder 

Met de bouw van een nieuw duurzaam distributiecentrum in Ede breekt voor logistiek dienstverlener AG Logistics Services een nieuwe fase aan. Eyecatcher op de magazijnvloer wordt straks een automatisch lagen picker, waarmee voor haar klanten grote aantallen pallets tegelijk en productlagen kunnen worden gepickt en waarmee ook ‘bonte pallets’ zijn samen te stellen.

 

Het grootste deel van het nog in aanbouw zijnde distributiecentrum van AG Logistics Services in Ede is straks gereserveerd voor foodgigant Kraft Heinz. Vanuit Ede worden retailers in de Benelux op maat bevoorraad met sauzen, Brinta en limonade. Om aan die wens die te kunnen voldoen is een belangrijke rol weggelegd voor de K.Handle LayerPicker van Körber. Met deze layer picker wil AG Logistics Services snel en efficiënt voldoen aan de vereisten van klant Kraft Heinz. De fabrikant levert zijn producten op volle pallets aan bij de logistiek dienstverlener. De supermarkten en andere retailers aan wie de logistiek dienstverlener de producten vervolgens uitlevert hebben ieder hun eigen vereisten. Zij willen de leveringen direct passend hebben op de picklocaties van hun eigen distributiecentrum of vragen om leveringen van minder dan één volle pallet.

 

Hechte samenwerking

Volgens Arie Thomassen, mede eigenaar van AG Logistics Services, is de investering in de layer picker een schoolvoorbeeld van een hechte samenwerking tussen een logistiek dienstverlener en een verlader, in dit geval Kraft Heinz. “Zij wezen ons op dit geautomatiseerde picksysteem van Körber en we kwamen al snel tot de conclusie dat deze oplossing aansluit bij onze wens om te innoveren in onze logistieke processen. De layer picker kenmerkt zich door de grote capaciteit en de aanpasbaarheid: we kunnen hiermee van grote aantallen pallets tegelijk productlagen picken en meerdere orders door elkaar laten lopen. Dit was voor ons doorslaggevend, omdat we hiermee de verdere groei kunnen realiseren die we ambiëren, met behoud van kwaliteit van dienstverlening.”

“We kunnen pallets sneller en eenvoudig ompakken, meer variëren en pallets snel aanpassen aan de aanlevereisen van supermarkten”


Foto in kolom - 6:4 verhouding

De layer picking oplossing die Körber installeert bij AG Logistics Services bestaat uit een portaalinstallatie die beschikt over 60 palletplaatsen. Twee transferwagens zorgen er voor dat de pallets onder het portaal worden verdeeld. Het AS/RS-systeem met kraan voor de palletuitslag heeft een buffercapaciteit van 560 palletplaatsen (formaat pallets: 1.000 x 1.200 mm). De AS/RS fungeert als op- en uitslaglocatie voor de bulkpallets met Kraft Heinz producten die nodig zijn voor de Layer Picker die meerdere pallets tegelijk kan opbouwen met orders. De AS/RS-kraan en de lagen picker zijn verbonden met elkaar middels een conveyor systeem. De conveyor vervoert inkomende pallets naar de palletvoorbereiding en inspectie. Eenmaal gereed worden de klantenpallets voordat ze op transport gaan eerst nog automatisch in folie gewikkeld en gelabeld. Het lagen picken, transport en opslag van pallets is volledig geautomatiseerd, alleen het toeleveren van pallets naar de AS/RS en het verwijderen van complete pallets en het verwijderen van wikkelmateriaal vindt handmatig plaats.

Geen volledige automatisering

Thomassen zegt dat in het nieuwe distributiecentrum van 28.000 vierkante meter bewust niet is gekozen voor volledige magazijnautomatisering. “We kunnen het palletiseerproces straks wel door minder mensen laten uitvoeren. Wat we nu in het klein doen, blijven we straks ook doen. Nu tellen we iedere ochtend de pallets na waarvan gepickt is. De orders staan er dan nog, dus als het niet klopt, speuren we de fout op en herstellen het. Die controle is voor ons heel belangrijk, dat zorgt voor de hoge kwaliteitsscores.”

Het voordeel van de Layer Picker is volgens Körber onder meer dat dit systeem relatief eenvoudig in een bestaande magazijnoperatie kan worden geïnstalleerd. AG Logistics Services is het eerste bedrijf in Nederland dat gebruik maakt van deze configuratie layer picker, gemonteerd op een gantry robot, die voorzien is van een ingenieus grijpsysteem, waarmee de meest uiteenlopende productformaten van Kraft Heinz kunnen worden opgepakt. 

Kraft-Heinz AG/Körber_1205

In de pickkop zitten 285 balletjes met het formaat van een pingpong bal. In combinatie met een opblaasbare kussen aan de zijkant van de pickkop. Die combinatie zorgt ervoor dat de meest effectieve grip kan worden gerealiseerd op een specifieke productlaag. Voor de aansturing van de pickkop beschikt het systeem over meer dan 300 programma’s, waarmee de vereiste grip kan worden ingesteld.

Verwerkingscapaciteit: tot maximaal 100 lagen per uur oftewel maximaal 25 klantenpallets bestaand uit 4 lagen per pallet

Ruimtebeslag Layer Picker/AS-RS-systeem: 1.200 vierkante meter

Operationeel: 14 juni, installatie en inbedrijfstelling Layer Picker duurt in totaal vier maanden

Omvang investering: 4 miljoen euro 

Meer volume creëren

Naast de installatie van de layer picker is Körber ook verantwoordelijk voor WCS-implementatie voor de aansturing van de installatie en het geautomatiseerde magazijn. De conventionele stellingen en het overige materieel dat nodig is, zoals reach- en pallettrucks, voor de handling komen van Still. Thomassen zegt hierover: “Het is een forse investering, maar voor ons een voorwaarde om de kwaliteit te blijven leveren waar we voor staan. Er waren alternatieven. Die waren goedkoper, maar kleinschaliger. Als we met de grote jongens mee willen, moeten we nog meer volume creëren. Dan is deze layer picker bijvoorbeeld de beste oplossing.”


Foto in kolom - 6:4 verhouding

Het nieuwe nog in aanbouw zijnde distributiecentrum van AG Logistics Services in Ede, begint langzaam vorm te krijgen. Het DC, met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter, wordt gerealiseerd naast bloemenveiling Plantion op het Edese bedrijventerrein BT A12. De bouw van het pand begon in oktober. De oplevering van het DC, dat pal naast snelweg A30 ligt, is rond juni. Het DC beschikt over 42.000 palletplaatsen. Vanuit Ede worden straks retailers in de Benelux op maat bevoorraad met onder meer sauzen, Brinta en limonade van klant Kraft Heinz. Daar blijft het niet want de logistiek dienstverlener is ook bezig met de bouw van een nieuw distributiecentrum op Park 15 in Oosterhout bij Nijmegen. De eerste  fase van dit pand bedraagt in totaal 42.800 vierkante meter. Komend najaar wordt de nieuwe locatie in gebruik genomen door AG Logistics Services.

Leaseovereenkomst

Het dc in Ede wordt in mei opgeleverd en midden juni is het magazijn operationeel om proef te draaien. Voor de financiering van de investeringen in de magazijnautomatisering heeft Thomassen bij DLL (voorheen de Lage Landen, red.) een leaseovereenkomst afgesloten. “DLL kent de markt en de nieuwe technologieën voor de supply chain. Die steun biedt ons de mogelijkheid om vernieuwende oplossingen optimaal in te zetten. We kunnen pallets straks sneller en eenvoudig ompakken, meer variëren in de pallets en dit snel aanpassen aan de aanlevereisen van de supermarkten. De klant levert de producten bij ons bijvoorbeeld op vijf lagen aan, maar supermarkten hebben hun eigen wensen om het te laten passen in het pickvak van hun DC. Met de layer picker verwachten we daar straks snel en eenvoudig op in spelen.”

Collectieve abonnementen

Kraft-Heinz AG/Körber

10/11
Loading ...