Quick wins met WMS

De digitalisering van het warehouse gaat ondanks corona onverminderd door

Foto in kolom - 6:4 verhouding

Het zal geen verrassing zijn dat dit jaar de WMS-dag in een online variant wordt gehouden en wel op 20 april 2021 met een herkenbaar en uitgebreid programma. Ook dit keer is er volop gelegenheid om kennis te nemen van wat de markt te bieden heeft en wat bedrijven ervaren tijdens selectie en implementatie. 

Online event op dinsdag 20 april 2021:

Dit levert WMS op – bij Riedel en bol.com

BYD implementeert in paar weken tijd

Fox breidt diensten uit met nieuw WMS

Dekamarkt optimaliseert winkelbelevering

Bouwmaterialenhandel kan zonder WMS

Meer verdienen met voorraadbeheer

Slimmer optimaliseren en motiveren

Dit levert WMS concreet op – bij Riedel, bol.com

Verladers zoals producenten in de foodsector, webwinkels en logistiek dienstverleners. Allemaal zoeken ze naar mogelijkheden om te professionaliseren in de warehouse processen. Allemaal hebben ze daar hun eigen redenen voor. Vaak is WMS daarin voor de meeste organisaties een onmisbare schakel. Riedel is daar een goed voorbeeld van. De drankenproducent implementeerde het pakket Astro (Consafe Logistics) in hele korte tijd. 

De software is voorzien van kunstmatige intelligentie, waarmee de orderpickers exact naar de juiste picklocatie gestuurd worden. Belangrijk gezien de korte levertijden die supermarktorganisaties er op na houden. Nu, een jaar na implementatie, is Riedel één van de partijen die laat zien waar de quick wins te halen zijn. Bol.com investeert al een paar jaar in omvangrijke fulfilmentcentra en wil op Champions League niveau het logistieke spel spelen. Ook intern. Daartoe is in het verleden het WMS pakket Reflex (Hardis) aangeschaft. Intussen is de webwinkel veel meer opgeschoven richting online platform. Dat betekent continu analyseren en bijsturen. Beide verhalen komen aan bod tijdens de komende WMS-dag op 20 april in een online discussiesessie.
Lees hieronder meer over het programma.

WMS levert veel data op – maar wat doe je er mee?

“De schat aan data uit een WMS is veel groter dan mensen beseffen. De vraag is echter: kun je het omzetten naar stuurinformatie.” Daar gaat de afsluitende sessie van de WMS-dag over. Gast in de studio is Martijn Scholtes. Hij werkte tot voor kort bij Simon Loos. De logistiek dienstverlener ging aan de slag met het WMS-pakket Locus (Centric) en bouwde dat samen met de leverancier om naar een systeem dat, naast retailers, ook goed een logistiek dienstverlener kan helpen in het warehouse proces. “Door het inzicht dat Locus ons biedt, weten we precies aan welke knoppen we kunnen draaien, zoals bijvoorbeeld het finetunen van bestelhoeveelheden en het aanpassen van leverfrequenties. Dit heeft bij een aantal van onze klanten al tot het nodige kostenvoordeel geleid.”


WMS

 

Implementatie volgens een prototyping werkmethode - BYD

Elektrische voertuigen beginnen meer en meer de norm te worden, zeker ook binnen de logistieke wereld. BYD is daar als Chinese fabrikant van auto’s, bussen, bestelwagens en ook heftrucks een voorloper in. Omdat de vraag toeneemt moet de achterliggende logistiek daar in mee. Het distributiecentrum in Frankrijk merkte dat ook en wil op de toekomst voorbereid zijn. Vandaar de implementatie van een nieuw WMS Reflex (Hardis), die binnen enkele weken tijd werd aangepakt met een eigen team en steun van consultants op basis van een flexibele, prototyping projectaanpak. Door de voorraadregistratie in het WMS is er een beter inzicht in de aanwezige onderdelen. Dat vormt een goede basis voor het afhandelen van de bestellingen voor onderhoud en projecten. De processen in het distributiecentrum zijn te volgen in Reflex en zorgen voor een goed zicht op het openstaande werk. Ook wordt in één oogopslag duidelijk of ingegrepen moet worden. Lado Ukleba van BYD Europe vertelt over de toegepaste werkwijze om tot het gewenste resultaat te komen.

WMS BYD

 

 

Standaard leren werken aan de hand van WMS – Fox Global

Fox Global Logistics is van origine een expediteur. Maar directeur/eigenaar Norman de Vos besloot zich meer toe te leggen op logistieke dienstverlening. Niet zonder succes. Vorige maand is een uitbreiding van distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs gerealiseerd na een bouwtijd van amper een half jaar. In 2019 werd het eerste deel van dit pand opgeleverd. Vorig jaar stapte het bedrijf ook over op een standaard WMS (van Boltrics), dat is toegesneden op wat logistiek dienstverleners nodig hebben. Zoveel als mogelijk is werd rekening gehouden met een wensen van een zeer diverse klantenkring. Maar achter de schermen wil Fox meer standaardiseren in de processen. Om die reden is het WMS min of meer leidend geworden in het stroomlijnen van de werkzaamheden. Na livegang is het bedrijf gaan werken met dynamische picklocaties. Implementatie moet leiden tot een hogere voorraadnauwkeurigheid en meer inzicht voor de opdrachtgevers via een webportal. Juliëtte Waard deed het projectmanagement en geeft in een studiogesprek tekst en uitleg over het implementatietraject.

WMS - Fox

 

 

 

Apart dc voor online boodschappen met eigen WMS - DekaMarkt

Het online marktaandeel maakt binnen de totale markt voor supermarkten in Nederland al geruime tijd een aanzienlijke groei door. Om hierop in te spelen heeft DekaMarkt het Digital Fulfilment Center (DFC) opgezet in Beverwijk. Sinds de opening worden de online orders niet meer beleverd vanuit winkels maar vanuit dit centrale e-commerce dc in combinatie met hubs. Onlangs is DekaMarkt live gegaan met het WMS pakket Astro (Consafe). 

Dat was een hele prestatie, aangezien de implementatie in coronatijd heeft plaats gevonden en er al snel een record aantal orders werd verwerkt.
De WMS implementatie is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van DekaMarkt als omnichannel foodretailer in een onontkoombare transitie van winkel- naar logistieke organisatie. Daarover gaat het tijdens de kennissessie, waarin Thijs Nooteboom van DekaMarkt meer vertelt over het implementatietraject en de visie op de toekomst van online foodretail.


WMS - Dekamarkt

 

 

 

 

Digitalisering van voorraden en magazijnprocessen – BMN

Met meer dan tachtig vestigingen en zeven distributiecentra heeft BMN dagelijks nogal wat volumes in omloop. De coronapandemie weerhield de bouwmaterialenhandel er niet van om stappen te zetten op het vlak van digitalisering van magazijnprocessen. Dat werd niet een standaard WMS, omdat daar toch veel onbruikbare functionaliteit is zit waar BMN niet veel mee kan. Het werd wel de oplossing van Zetes (ZetesMedea). 

Dat begon met een pilot op één van de vestigingen, maar binnen een paar weken was BMN om en besloot het bedrijf het complete inboundtraject aan te pakken. Door de digitalisering van processen, zoals goederenontvangst, inventarisatiebeheer en orderverwerking kan de service aan afnemers op bouwplaatsen worden gewaarborgd. Dat was een belangrijke overweging. Daarnaast wil het bedrijf snel en gemakkelijk kunnen opschalen. De software gaat vergezeld van nieuwe handscanners om snel de opslaglocaties te kunnen bepalen. Logistiek manager Stephan Baan zal laten zien wat de toegevoegde waarde is van deze oplossing.

WMS dag - BMN

 

 

 

 

 

Voorraadkosten drukken op tactisch niveau - Slimstock

Voorraadhoudende bedrijven hebben te maken met veranderende marktomstandigheden. Het assortiment groeit gestaag door, ze zijn continu bezig met in- en uitfasering van artikelen. Vooral dat laatste is vaak een groot discussiepunt binnen bedrijven, niemand voelt zich daar verantwoordelijk voor en daardoor lopen de kosten op.

Ondertussen blijft de klant de hoogst mogelijke service verwachten. Voorraad hebben is geen probleem, in de meeste gevallen zelfs onvermijdbaar. De vraag is: heb je als bedrijf de juiste voorraad? ERP-systemen en spreadsheets zijn ontoereikend en bieden geen oplossing. Wel is het belangrijk om vaststellen waar de omzet vandaan komt, waar wel of geen marge op wordt gemaakt en wat het aantal orderregels is dat daar bij hoort. Uit die analyse is het mogelijk om op tactisch niveau te komen tot voorraadoptimalisatie.
‘Verdien meer met goed voorraadbeheer’ is de titel van de sessie tijdens de WMS-dag, waarin voorraadexpert Jan Kraaijeveld (namens Slimstock) behartenswaardige tips aanreikt.


WMS dag online - Slimstock

 

 

 

Sneller implementeren en profiteren van WMS – Manhattan Associates

In 2021 zal de retailsector blijven investeren in technologie, zo is de verwachting. Met name big data en analyseplatforms om klantgegevens te verzamelen krijgen veel aandacht. Veel bedrijven hebben de basis gelegd om te kunnen werken met een cloudplatform. WMS-leveranciers als Manhattan Associates willen voorop lopen en vertalen dat naar hun strategie, gericht op standaard software die zich continu verbetert zonder dat regelmatig upgrades moeten worden aangeschaft.

Daarnaast zijn de softwareontwikkelaars bezig met bijvoorbeeld gamifacatie om de betrokkenheid van medewerkers bij een WMS implementatie te vergroten en de integratie tussen mens en machine te bevorderen door warehouse execution functionaliteit toe te voegen aan het pakket. Tijdens de sessie van Manhattan spreekt Urban van Loon over de toepassing van deze technologie bij klanten als Zeeman en L’Oreal. Zeeman start dit jaar met implementatie om de orderstromen uit winkels en online beter te stroomlijnen. Cosmeticafabrikant LÓreal begint ook in 2021 en rolt tot eind 2023 de  implementatie uit naar alle distributiecentra wereldwijd.


WMS dag online_1223

WMS dag online_556

20 april 2021 - deelname aan dit online event is gratis


Dirk Becks Groenewout

WMS dag online

3/11
Loading ...