Zijn consumenten er klaar voor om boodschappen onbeheerd thuis te ontvangen? Vanuit die gedachte is een nieuwe pilot gestart, waarbij het cruciaal is om te weten wie toegang kan krijgen tot een speciale box aan huis. iSHARE garandeert dat alleen de daartoe geautoriseerde personen de box kunnen openen.
Lees verder
De pilot is ongeveer een jaar geleden van start gegaan, met TCNS (The Chain Never Stops) als initiatiefnemer. Annette Poiesz is directeur van TCNS. Zij gaf samen met Albert Verhoeven van IT-partner DXC Technology tijdens het Topsector Logistiek jaarcongres een presentatie over hun plannen. De dagelijkse boodschappen thuisbezorgd krijgen, terwijl je zelf nog druk aan het werk bent. Dat kan met een slimme box, waarin supermarktketens en maaltijdbereiders hun bestelling kunnen afleveren op momenten dat niemand thuis is. “In de Verenigde Staten loopt al een pilot met deze box. Nu zijn we hier ook in Nederland mee bezig”, vertelde Poiesz.
De speciaal ontwikkelde box is voorzien van allerlei sensoren. Een temperatuursensor houdt in de gaten of de levensmiddelen op de juiste temperatuur worden bewaard. Een andere sensor meet in hoeverre de box gevuld is en hoeveel plek beschikbaar is voor de bestellingen van andere leveranciers. De box kan koelen, maar ook verwarmen.
“Onze oplossing is geschikt voor de dagelijkse boodschappen en voor maaltijdboxen, ook warme maaltijden. In de box is ruimte voor twee boodschappenkratten. Door de box digitaal te ontsluiten, is het mogelijk om de box te delen met de buren.”
Poiesz sprak ook over de business propositie. “In de logistiek is het belangrijk om een zending zo min mogelijk vast te pakken. Met deze box kunnen we nu ketens van begin tot eind faciliteren, efficiënter en duurzamer maken. De kans is groot dat de CO2 footprint lager is als we boodschappen meer thuis kunnen afleveren, omdat er minder logistieke bewegingen zijn. Nog mooier is het als afleverservices een hele wijk in één keer kunnen doen. Dat kan met behulp van deze boxen en dat levert voordeel op voor zowel de verlader als de logistiek dienstverlener en de ontvanger."
Albert Verhoeven, Digital Transformation Director van DXC Technology gaf een toelichting op het onderliggende IT-concept, waarbij iSHARE wordt ingezet voor het gecontroleerd openen van de box. De wereldwijd opererende dienstenleverancier DXC levert het IoT-platform dat wordt gebruikt voor communicatie met de box, en heeft volgens de iSHARE-afspraken het autorisatieregister gebouwd waarin wordt vastgelegd welke leveranciers of vervoerders op welk moment gemachtigd zijn om de box te openen. DXC zorgt ervoor dat zowel de logistieke processen als het platform zelf volledig schaalbaar zijn.
“Voor consumenten is het een veilig gevoel dat logistieke dienstverleners en bezorgdiensten van leveranciers alleen toegang hebben tot de box wanneer ze daadwerkelijk iets af te leveren of op te halen hebben voor de consument. Op deze wijze kan, wanneer boxen gedeeld worden, ook veilig toegang gegeven worden aan de buren, alleen om hun eigen levering op te halen”, zegt Annette Poiesz (links op de foto).
“Dankzij de app die we hebben ontwikkeld, weten wij welke bezorger wat komt afleveren”, zo legt Poiesz uit. “Op het moment dat die bezorger op de knop ‘openen’ drukt, wordt automatisch geverifieerd of die bezorger daartoe geautoriseerd is en of de box een zending verwacht. Als beide het geval is, gaat de klep open. Pas als de bezorger op de knop ‘sluiten’ drukt, wordt een bewijs van aflevering opgesteld.”
Albert Verhoeven gaat er van uit dat het thuisbezorgen via een box, zonder dat er iemand thuis hoeft te zijn, exponentieel zal toenemen. “Het bezorgen van boodschappen en maaltijden neemt een grote vlucht. Met onze box kunnen bedrijven hun efficiëntie verhogen. Zeker nu het via iSHARE mogelijk wordt dat heel veel partijen kunnen afleveren. Als de box eenmaal functioneert, komen allerlei nieuwe toepassingen in beeld. Denk aan supermarktketens die met klanten communiceren over de afgeleverde producten en de gerechten die ze daarmee kunnen bereiden. Of denk aan de mogelijkheid om de levering van versproducten rechtstreeks door de versleverancier te laten doen, terwijl de boodschappen gewoon bij de supermarkt besteld zijn, of om de productie van een maaltijd of maaltijdbox uit te besteden aan een partner die ook zelf de distributie verzorgt. Hiermee maakt DXC samen met TCNS voor de logistieke sector daadwerkelijke transformatie mogelijk, en op relatief korte termijn nieuwe businessmodellen.”