Toekomstbestendige supply chains – de kracht van kennis

De snel veranderende wereld stelt nieuwe eisen aan de supply chain. Naast de invloed die corona heeft volgen de technologische en economische ontwikkelingen elkaar in golfbewegingen op. Het belang van duurzaamheid groeit. Dat biedt nieuwe kansen maar kan ook zorgen voor hoofdbrekens.

Foto in kolom - 6:4 verhouding

Hoe bouw je een toekomstbestendige supply chain? Hoe kun je als organisatie transparant en duurzaam zijn zonder dat het ten koste gaat van de winstgevendheid? Wat zijn de meest kansrijke technologieën en innovaties om mee aan de slag te gaan? Er zijn volop vragen waar antwoorden op moeten komen om te kunnen zien wat de juiste manier is om supply chains te herinrichten of te verduurzamen.

Lees verder 

Drie inspirerende sprekers en docenten van het nieuwe programma Collegereeks Duurzame Supply Chains van Logistiek Academy delen hun inzichten in een tutorial van 20 minuten, opgebouwd uit vier kennisclips. Bekijk hier van iedere tutorial de eerste kennisclip.


Ton de Kok

Rekenmodellen en supply chains


Michiel Steeman

Supply Chain Finance


Rob Zuidwijk

Wereldwijde duurzame supply chainsRekenmodellen en supply chains

De tutorial van Prof. Ton de Kok gaat over de toepassing en het nut van het gebruik van rekenmodellen in supply chains. De eerste kennisclip van dit mini-college gaat over Advanced Planning en Scheduling Systems.


In de volgende kennisclips behandelt hij hoe systemen en tactische en operationele processen kunnen ondersteunen bij het nemen van besluiten. Moet je voor het nemen van beslissingen nu wel of niet uitgaan van wiskundige modellen? De Kok gaat in op optimaliteit en de toepassing van de ABC-analyse. Tot slot neemt hij je mee in hoe je kunt segmenteren op service level.

 

Bekijk hier de volledige tutorial van Ton de Kok

Supply Chain Finance

Het mini-college van Michiel Steeman is een introductie in Supply Chain Finance. Dit gaat over het integreren van fysieke stromen in de keten met de financiële stromen. Krijg een indruk door het kijken van de eerste kennisclip.


De volgende kennisclip gaat over betaaltermijnen. Een hot topic omdat steeds meer bedrijven met langere betaaltermijnen te maken hebben. Zo min mogelijk grondstoffen gebruiken, zo lang mogelijk producten gebruiken en de waarde weten te behouden en zo min mogelijk afval creëren, dat is ook onderdeel van dit kennisdomein. Steeman gaat in de tutorial uitgebreid in op circulaire economie. Tot slot gaat hij in op reverse factoring en dynamic discounting.

 

Bekijk hier de gehele tutorial van Michiel Steeman

Wereldwijde duurzame supply chains

Fair trade, biologisch, milieuvriendelijk. Hoe borg je dat in wereldwijde supply chains? Rob Zuidwijk legt het uit.


Verderop in de tutorial legt Zuidwijk uit wat het begrip Chain of Custody inhoudt. Dat doet hij aan de hand van de case Tony’s Chocolonely. Hij legt uit hoe certificering werkt en je een duurzame keten kunt monitoren. Hij gaat in op de rol die blockchain kan daarbij kan spelen.

 

 

Bekijk hier de volledige tutorial van Rob Zuidwijk

Logistiek Academy

Volg een drie uur durend college van Prof. Rob Zuidwijk, Prof. Ton de Kok en Michiel Steeman tijdens de Collegereeks Duurzame Supply Chains van Logistiek Academy. Om de sector logistiek naar een hoger plan te leiden is up-to-date kennis nodig. Om daarin te voorzien biedt Logistiek Academy verschillende interessante opleidingen en programma’s voor logistiek- en supply chains professionals.

 

Bekijk hier het programma aanbod voor 2021 


Tutorials hoogleraren

12/12
Loading ...