Nederlandse belegger in logistiek vastgoed staat buitenspel

Mondialisering zorgt ervoor dat Nederlandse beleggers in eigen land vrijwel geen rol van betekenis meer spelen in de directe logistieke en industriële vastgoedbeleggingsmarkt. Maar liefst 95 procent van de beleggingsmarkt in logistiek vastgoed is in handen van Duitse, Britse Amerikaanse en Belgische partijen.

Lees verder 


De verkoop van het Hema distributiecentrum op Lage Weide in Utrecht afgelopen mei door Altera markeerde het einde van het laatste Nederlandse institutionele, logistieke en industriële vastgoedfonds. Het grotendeels gemechaniseerde dc van 62.000 vierkante meter wordt verhuurd aan retailer Hema en fungeert als het logistieke knooppunt van het bedrijf voor de Benelux. Vanuit dit pand worden meer dan 550 Hema-winkels beleverd. Hema is op Lage Weide al gevestigd sinds 1965 en heeft in mei een huurovereenkomst getekend met de nieuwe Amerikaanse eigenaar, het Hines Pan-European Core Fund (Hecf) voor 10 jaar.

 

Economische risico’s

Dit dc vormde het laatste bezit van Altera’s logistieke en industriële fonds. In 2018, toen de portefeuille 143 miljoen euro omvatte, besloten de aandeelhouders tot liquidatie, omdat de waardes van dergelijk logistiek vastgoed op hun piek zouden zijn en zij ook meer economische risico’s aan de horizon zagen, meldt Vastgoedmarkt recent.

 

Opkomst Belgische fondsen

Ondertussen zijn onze zuiderburen wel uiterst succesvol met logistiek vastgoed. Niet minder dan vier beursgenoteerde Belgische fondsen timmeren al enige jaren in Nederland en Europa flink aan de weg, waarbij zij ontwikkelen en beleggen in logistiek vastgoed in één hand houden. WDP (actief in zes landen), VGP (twaalf landen), Montea en Intervest Offices/Industrial zijn volop vertegenwoordigd in Nederland.


Foto in kolom 6:4 verhouding

10 Belangrijkste beleggers naar vierkante meters

 

  Eigenaar Oppervlak m2  
1 Prologis 2.285.080  
2 WDP 2.051.055  
3 Delin Capital Asset Management 668.125  
4 Savills Investment Management 605.485  
5 ProDelta 536.195  
6 Gramercy Property Trust 478.630  
7 Goodman European Logistics Fund 469.140  
8 CBRE Global Investors    461.615  
9 Nuveen 390.405  
10

Hines

Bron: Bak Property Research & Consultancy

389.640  

De totale logistiek vastgoed markt is voor 95 procent in handen is van buitenlandse partijen

 

 

Strategische positie Nederland

Nederlands logistiek vastgoed vindt al jaren gretig aftrek bij internationale beleggers vanwege de strategische geografische positie van ons land, de wereldhaven Rotterdam en de uitstekende infrastructuur, in combinatie met een economie die op dit moment relatief weinig geraakt is door de corona-pandemie.

 

16,4 miljard euro

Volgens Savills bedroeg het beleggingsvolume vorig jaar in Nederlands logistiek vastgoed zo’n 2,6 miljard euro. In de eerste jaarhelft van 2020 was logistiek en industrieel vastgoed goed voor 24 procent van het totale beleggingsvolume. Ter informatie: in de afgelopen 20 jaar hebben beleggers ongeveer 16,4 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse distributiecentra.

 

Grootste beleggingstransacties in 2020


Meer efficiency in laatste schakel _843

Herontwikkelen en renoveren

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, geeft aan voor dit jaar een beperkte krimp te verwachten. Poppelaars schat dat van de totale industriële en logistiek beleggingsmarkt 80 procent in handen is van buitenlandse partijen. “Kijken we puur naar de logistiek vastgoed markt dan is het percentage misschien wel 95 procent. De resterende 5 procent komt voor rekening van Nederlandse ontwikkelaars, die bestaand logistiek vastgoed kopen met de bedoeling om het te herontwikkelen, renoveren of uit te breiden.”

Grote beleggers_978

Update - Aanhoudend optimisme

Grote beleggers

5/11
Loading ...