Summit Logistieke Hotspots: de voorbeschouwing

Lees verder 

 Het corona virus zorgde ervoor dat de Summit Logistieke Hotspots afgelopen april helaas moest worden afgelast. Het event gaat nu – uiteraard met een klein voorbehoud – voor de herkansing op dezelfde locatie: het nieuwe distributiecentrum van Bolk Logistics. Een korte voorbeschouwing van wat gaat komen gebeuren begin november in Almelo.

 

De vraag naar logistiek vastgoed steeg de afgelopen jaren naar recordhoogte. De corona-pandemie die de wereld sinds maart in haar greep heeft, zorgt ervoor dat de markt minder oververhit is ten opzichte van voorgaande jaren.


Verdozing en stikstofcrisis 

Hoe gaat het nu verder, vindt er een afkoelingsperiode plaats en zijn heikele thema’s van ‘voor corona’ als verdozing, PFAS, de stikstofcrisis, schaarste aan grond en het personeelstekort naar de achtergrond gedrongen of blijven ze actueel? Hoe gaat de markt met deze uitdagingen om en zijn logistieke hotspots wel in staat om mee te bewegen met deze nieuwe werkelijkheid?

 

Bolk ambassadeur Twente

Hierover – en andere actuele thema’s - gaan de deelnemers met elkaar in discussie tijdens de Summit Logistieke Hotspots dinsdag 10 november aanstaande bij Bolk Logistics, een logistiek dienstverlener die zich al jaren opwerpt als ambassadeur van de logistieke hotspot regio Twente bestaand uit Almelo-Hengelo-Enschede. Het event vindt plaats op de mezzanine van het nieuwe distributiecentrum dat Bolk huurt van Heylen Warehouses en is gevestigd op bedrijventerrein XL Businesspark direct aan de snelweg A35 bij Almelo.

 

Nieuw logistieke landschap

Dagvoorzitter van de Summit is net als voorgaande jaren Donatello Piras. Tijdens de Summit gaat hij in een paneldiscussie in debat met Daan Zandbelt lid van het College van Rijksadviseurs (CRa). Dit adviesorgaan zorgde voor de nodige opschudding in logistiek vastgoedland met een kritisch rapport eind oktober vorig jaar waarin gesteld wordt dat er snel maatregelen moeten worden genomen tegen de toenemende ‘verdozing’ van Nederland. Zaandbelt heeft daarnaast ook ideeën over hoe het logistieke landschap van de toekomst er in de toekomst een stuk fraaier uit kan komen te zien dan nu het geval is.

Vooruitblik op de summit _984

Hoe gaat de summit om met corona? 

Ondanks alle beperkende maatregelen als gevolg van corona kan de Summit Logistieke Hotspots alsnog dit jaar plaatsvinden. Uiteraard moeten we als organisatie altijd een kleine slag om de arm houden omdat ook wij niet weten hoe het coronavirus zich tegen die tijd gaat ontwikkelen. Wij verwachten zo’n 100 gasten die verspreid zitten aan 12 tafels van 8 personen. In de gehele event opzet hanteren wij de RIVM maatregelen, waaronder de 1,5 meter afstand. Hier vind je meer informatie over de coronamaatregelen

Internationale toppositie

Daarnaast gaat Machiel Bode, sector manager Transport en Logistiek bij ING, dieper in op een begin dit jaar verschenen kritisch rapport van TLN, TVM en ING over hoe Nederland als internationale logistieke hotspot er voor staat. Er is volgens Bode dringend actie nodig om Nederland terug te brengen naar de absolute wereldtop in de logistiek. Dat lukt volgens de ervaren sectorspecialist alleen als beleidsmakers en ondernemers gezamenlijk optrekken.

Het is een goed idee om de logistieke bedrijvigheid beter te verdelen over het land. Dat voorkomt weerstand tegen verdozing

 

Grote eer

Gastheer André Pluimers, voorzitter van de triple helix organisatie Port of Twente en in het dagelijks leven algemeen directeur van Bolk Logistics, vindt het een hele eer dat de summit neerstrijkt in Almelo. “Dit evenement is voor ons de uitgelezen kans om te laten zien wat wij als Port of Twente in huis hebben samen met onze partners Polo (Port of Logistics Overijssel, red) en ontwikkelingsmaatschappij OostNL.”

 

Rendement arbeidsmarkt

Pluimers heeft voorafgaand aan de summit al zo zijn ideeën over hoe het probleem van de verdozing – die met name in het zuiden van het land het hardst toeslaat - moet worden aangepakt. “Als Port of Twente dragen wij al een tijdje uit dat het misschien wel een goed idee is om de logistieke bedrijvigheid beter te verdelen over het land. Daarmee voorkom je de weerstand tegen verdozing en verhoog je het rendement op de regionale arbeidsmarkten.” In Twente zijn er volgens Pluimers op dat vlak meer mogelijkheden dan in bijvoorbeeld Venlo of West-Brabant. “Daarom zijn we ook zo blij dat de summit hier in Almelo plaatsvindt want dan kunnen we het daar nog eens goed over hebben met elkaar.”

 

 Voor meer info over de Summit Logistieke Hotspots en het programma ga naar: logistieke-hotspots.nl/

VGP Renewable Energy

Vooruitblik op de summit

3/11
Loading ...