Zonnepanelen op daken in combinatie met goede isolatie kunnen ervoor zorgen dat bestaande en verouderd logistiek vastgoed in Nederland 'de energieleveranciers van de toekomst worden'. In potentie levert dit type vastgoed 50 kilowatt (Kwh) per vierkante meter vloeroppervlak op, aldus de Dutch Green Building Council (DGBC) in oktober. Het is dan al bekend dat Nederland het wereldwijd goed doet op het gebied van verduurzamen. Uit onderzoek van JLL blijkt dat 70 procent van de huurders van distributiecentra over duurzaamheid nadenkt bij het huren van nieuwe locaties. Tijd om eens de meest opvallende zonnedaken van 2021 op een rij te zetten.
Het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein heeft in het voorjaar van 2021 een prestigieuze internationale Breeam-award in de wacht gesleept. Het dc is bestempeld als meest duurzame distributiecentrum ter wereld. De award heeft de supermarktketen te danken aan het feit dat het eerder voor dit dc de hoogst haalbare Breeam-score behaalde voor het Nieuwbouw en Renovatie-ontwerpcertificaat. Dus ondanks dat het zonnedak niet opgeleverd is in 2021, is het evident dat Jumbo in deze lijst met bijzondere projecten een plekje verdient. De nieuwbouw is voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen van 4,5 MegaWatt. Lees meer over het Jumbo-dc op Logistiek.nl.
50.000 zonnepanelen. Dat is het aantal zonnepanelen dat geïnstalleerd is op twee van de distributiecentra van VidaXL in Venlo. Begin november verduidelijkt de online retailer dat het een oppervlakte betreft ter grootte van dertien voetbalvelden. VidaXL streeft naar eigen zeggen naar een duurzame samenwerking met de regio. De retailer draagt op deze manier bij aan de energietransitie door duurzame energie op te wekken voor de omgeving. De panelen leveren circa 20 MegaWatt op, waarmee 7.500 huishoudens van stroom voorzien kunnen worden.
De installatie is gerealiseerd door Sunrock en Zonnestroom Nederland. De distributiecentra van VidaXL hebben het Breaam-certificaat ‘zeer goed’ ontvangen.
AOp vrijdag 9 juli hebben Groendus en Arvato Supply Chain Solutions een unieke zonnecentrale geopend. Op de bedrijfshallen van Arvato in Heijen zijn ruim 27.000 zonnepanelen geplaatst. De verwachte opbrengst van ruim 10.000 MWh per jaar produceert de logistieke dienstverlener niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere organisaties die 100 procent groene stroom willen afnemen. Het unieke is dat die stroom direct toegankelijk wordt gesteld voor derden. De centrale is aangesloten op de Groendus Energiemarktplaats, een datagedreven platform waar bedrijven groene stroom kunnen aanbieden en afnemen op basis van uurlijkse gelijktijdigheid. “Dit betekent dat vraag en beschikbaar aanbod rechtstreeks aan elkaar worden gekoppeld”, verduidelijkt Groendus in een persuiting. “Met andere woorden: de stroom die Arvato opwekt, maar niet zelf gebruikt, kan rechtstreeks gekocht worden door een ander bedrijf. Zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier en daarom gegarandeerd duurzaam en lokaal.” Arvato Supply Chain Solutions heeft de ambitie om in 2030 helemaal klimaatneutraal te zijn. Met deze overstap op groene energie verkleint Arvato zijn CO₂-voetafdruk naar eigen zeggen met 3.700 ton op jaarbasis.
Foto: Groendus.nl
AMet ‘Breeam Excellence’ neemt Plus in Oss geen genoegen. De duurzaamheidslat van het nieuwe distributiecentrum wordt nog hoger gelegd naar Outstanding. En dat gaat lukken, onder meer dankzij een omvangrijk zonnepanelensysteem op het dak. Dat systeem bestaat uit ruim 11.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4,966 MWp. Per jaar wordt er 2.500 MWh opgewekt, wat Plus een besparing van 1.755 ton aan CO2 oplevert.
Plus zet de opgewekte stroom niet alleen in voor de mechanisatie in het dc, maar ook voor auto’s en fietsen. Verwachting is dat het distributiecentrum in november volgend jaar klaar is en daarna wordt het pand stap voor stap in gebruik genomen. Bekijk de video over het nieuwe Plus-dc op Logistiek.nl
BayWa r.e. en Goodman plaatsen samen een nieuwe 7 MWp PV-installatie op het dak van het Alblasserdam Logistics Centre. De installatie is met 33.300 vierkante meter zo’n vijf voetbalvelden groot en is met een capaciteit van 7MWp voor beide bedrijven de grootste zonnepaneleninstallatie. Het project wordt uitgevoerd door GroenLeven, de Nederlandse dochteronderneming van BayWa r.e. Goodman schat in dat de nieuwe installatie ongeveer 3.770 ton aan CO2-uitstoot voorkomt, ofwel het equivalent van de uitstoot die jaarlijks door zo’n 1.900 huishoudens wordt geproduceerd.
De installatie gaat volgens Goodman ‘veel meer energie opleveren dan nodig voor onze klanten in het dc’. Overtollige groene energie wordt teruggeleverd via het net en lokaal beschikbaar gesteld aan particulieren.
In de wetenschap nooit volledig te kunnen zijn, hierbij toch nog een eervolle vermelding van een aantal projecten die het overzicht net niet hebben gehaald. Ten eerste het ‘krachtigste zonnedak ter wereld’ dat – net te vroeg – in oktober 2020 in Venlo is gerealiseerd. Ook een melding waard: het duurzaamste dc van de regio van Ploeger Logistics. De logistiek dienstverlener heeft met zijn nieuwe warehouse in Harderwijk een Breeam-score van 92,48 procent behaald. Bovendien mogen de 16.000 zonnepanelen van Van Acht Koel- & Vriesopslag niet onopgemerkt blijven. Tegelijkertijd is KiesZon flink aan de weg aan het timmeren. Een selectie: 10.580 zonnepanelen voor Decathlon, 10.782 voor DHL en 11.830 zonnepanelen voor WDP.
Voor de komende maanden zijn al weer de nodige duurzame projecten aangekondigd. Houd Logistiek.nl in de gaten voor meer nieuws over bijvoorbeeld Amsterdam Logistics Cityhub, het nieuwe dc bij Schiphol, Sligro’s nieuwe dc en een groot farma-dc in Veghel van Alliance Healthcare.