Voor het mega distributiecentrum van Inditex in Lelystad zijn op korte termijn 400 mensen nodig. Een substantieel deel van deze nieuwe medewerkers wordt gerekruteerd vanuit een uitkeringssituatie door Werkbedrijf Lelystad in samenwerking met het UWV en de gemeente Almere. Het Werkbedrijf Lelystad onder aanvoering van directeur Onno Vermooten is deze uitdaging aangegaan, een lastige vooral ook omdat niet alle kandidaten automatische voldoen aan het functieprofiel van de Spaanse modegigant. Vermooten maakt de balans op en is optimistisch over het welslagen.
Lees verder 
Tijdens de Summit Logistieke Hotspots in Lelystad eind mei vorig jaar ging Vermooten en paneldiscussie uitvoering in op wijze waarop het Werkbedrijf Lelystad met de partners gemeente Almere en het UWV langdurig werklozen en mensen in een uitkeringssituatie wil werven voor een baan in het gigantische distributiecentrum van Inditex.
De directeur van Werkbedrijf Lelystad stelde destijds dat de provincie Flevoland ten opzichte van tal van andere logistieke hotspots beschikt over een ‘ontspannen arbeidsmarkt’. “In Lelystad hebben we 2.300 mensen met een bijstandsuitkering. Als we dat combineren met Almere dan komen we uit op ruim 6.000 mensen die langer dan twee jaar zonder werk zitten. Er is dus voldoende potentieel.”
Dat was toen. Nu pakweg acht maanden later stelt Vermooten vast dat het samenwerkingsverband flink wat hobbels heeft moeten nemen, maar desalniettemin op koers ligt in het wervingstraject voor de werknemers die klaargestoomd worden om als warehouse operator aan de slag te gaan in het mega-distributiecentrum van Inditex, waarvan de bouw in een afrondende fase zit.
Vermooten: “Wat in ons voordeel is, is dat onze grootste aandeelhouder - de gemeente Lelystad - zich in een vroegtijdig stadium gemeld heeft toen eenmaal sprake van was dat Inditex zich hier zou vestigen met een mega distributiecentrum. Lelystad heeft de Spanjaarden onder andere over de streep weten te trekken met het argument dat in deze regio sprake is van een relatief ontspannen arbeidsmarkt.” Dat begrip moet volgens Vermooten wel enigszins worden gerelativeerd. “Als je het begrip ‘ontspannen’ afzet tegen de arbeidsmarktproblematiek in de rest van Nederland dan bestaat de arbeidsmarkt in deze regio uit een grote hoeveelheid inwoners die gedurende lange tijd aan de kant staan met weinig arbeidservaring en een laag opleidingsniveau.” Gelukkig investeert de gemeente Lelystad via Werkbedrijf Lelystad volop in haar inwoners. Daarbij komt dat Lelystad het laagst besteedbare inkomen per gezin heeft. “Deze stad heeft 70.000 inwoners waarvan er 2.300 in de bijstand zitten. Ook is er een flink potentieel dat geen uitkering ontvangt, maar die in principe wel beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, maar daartoe echt verleid moet worden. Dat lukt ons alleen door het ontwikkelen van arbeidsmogelijkheden. Het is een behoorlijke grote maar tegelijk ook uitdagende groep, die desalniettemin beschikt over veel potentie De groei van de werkgelegenheid in deze regio is bovengemiddeld en zal Lelystad ook in dit opzicht op de kaart zetten ”
Vermooten: “We zijn selectierondes gaan houden met steeds 30 kandidaten: 10 mensen uit Almere, 10 uit Lelystad en 10 van het UWV. Bij Inditex worden de mensen vervolgens in groepen van 10 ontvangen. Ze gaan dan twee dingen doen een spel en een speeddate. Het spel is gericht op samenwerking en de mensen worden dan geobserveerd hoe ze zich gedragen in teamverband. Tijdens de speeddate vindt een gesprek plaats met recruiters van Inditex. Daar gaat het er echt om wie de kandidaat is en wat diegene wil. Dat resulteert uiteindelijk in een aantal kwalificaties variërend van een afwijzing, een uitnodiging voor een tweede sollicitatieronde of nog beter met een aanbeveling of een definitief baanaanbod. Parallel hieraan zorgen wij ervoor dat kandidaten die naar de tweede ronde mogen een verkorte opleiding logistiek gaan volgen op het ROC van Flevoland. Het kan dus maar zo zijn dat een aantal kandidaten tijdens deze training een afwijzing krijgt van Inditex. Niet erg want Lelystad is zich zo aan het ontwikkelen tot een logistieke hotspot dat ook zij bij een andere werkgever aan de slag kunnen.”
Het distributieknooppunt van het Spaanse kledingconcern Inditex in Lelystad gaat in mei officieel open. In maart wordt gestart met het proefdraaien. De bouwwerkzaamheden lopen volgens topman Inditex-topman Pablo Isla op schema. Isla maakte dit bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het concern eind vorig jaar. Inditex investeert 100 miljoen euro in het distributiecentrum, dat verdere groei van het merk Zara mogelijk moet maken. Inditex, het moederbedrijf van merken als Zara, Bershka en Pull & Bear, boekte in de eerste negen maanden van 2018 een nettowinst van 2,4 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Vermooten: “Eind november hebben we de eerste groep afgeleverd bij Inditex. Dat was best een spannend moment want stel dat iedereen zou worden afgewezen dan was alles voor niets geweest. Mijn grootste angst was dat onze kandidaten niet interessant genoeg zouden zijn voor Inditex. Als dat het geval zou zijn dan heb ik wat uit te leggen aan de inwoners van Lelystad. Uiteindelijk is dat goed verlopen en ongeveer de helft van de mensen is door. Een uitstekende score, vond Inditex ook. Toen hebben we gelijk doorgepakt met een tweede ronde begin januari met eind januari nog een ronde. Dat kwam iets te snel want we zijn er nu wel achter dat we zeker een maand moeten uittrekken voor het selecteren van nieuwe kandidaten.”
Vermooten: “De afspraak is dat we elke maand een sollicitatieronde houden met 30 kandidaten. Dat duurt tot en met juni en daarna gaan we weer evalueren. We zoeken het echt in het volume wat we aanbieden en waarbij Inditex een selectie kan gaan doen. We hopen daarmee een belangrijke bijdrage te leveren in de personeelsbehoefte. Eerste resultaat is dat er van de huidige baanaanbiedingen die zijn gedaan de helft afkomstig is uit het samenwerkingsverband. Zoals het nu loopt wil Inditex in maart – als de operatie gaat proefdraaien - 100 mensen inzetten. Dat aantal is telkens ook nodig in de daaropvolgende maanden tot en met uiteindelijk juli. Mochten wij de huidige lijn volhouden dan kunnen we vanuit het samenwerkingsverband de helft van dit totale aantal mensen gaan leveren. Welbeschouwd vind ik dat een fantastisch resultaat.”
Vermooten: “Dat gaat toch wel gebeuren en dat is op zich ook niet allemaal erg. Wat ik wil is dat we de groei van de werkgelegenheid ten goede laten komen aan de doelgroep in Lelystad die het altijd wat moeilijk heeft gehad. Dat is ook wat mijn aandeelhouder – de gemeente Lelystad – van mij verwacht.”
Vermooten: “Om hier een beeld van te krijgen hebben we vorig jaar een bezoek gebracht aan Meco vlak bij Madrid, waar een van de vier dc’s van Inditex is gevestigd. Dit dc is vergelijkbaar met de hub in Lelystad. Dat gaf ons een heel goed inzicht in drie aspecten: werk, mens en organisatie. Met andere woorden hoe ziet het werk van de operators eruit, wat voor soort mens zoeken ze en hoe is werkproces georganiseerd. Daaruit bleek dat het werk van de operator vooral computergestuurd is dat wil zeggen dat al het personeel beschikt over handscanners waar alle pickopdrachten worden gegeven. Het hele bedrijf is enorm IT-gestuurd. Op het hoofdkantoor in Spanje monitort men dagelijks de verkopen in de winkels over de hele wereld. Mensen werken in teams, het is flexibel, gezond, enthousiast en vrolijk. Dat is het ‘Inditex gen’ want als je bij dit bedrijf werkt dan behoor je tot de familie. Dat wordt heel erg gestimuleerd omdat Inditex weet dat ze dit soort mensen nodig hebben om die hoge servicegraad blijvend te kunnen aanbieden. Ze willen voor het eerst buiten Spanje een kopie hiervan in Lelystad neerzetten.”
Inditex trekt alle registers los om maar aan genoeg personeel te komen voor het dc in Lelystad. Zo opende de Spaanse modegigant december vorig jaar in de stationshal van Lelystad een 'banenwinkel'. In het ‘Inditex Talent Station’ kunnen geïnteresseerden binnenlopen voor vacatures, die het bedrijf aanbiedt in het nieuwe mega-dc. Het gaat vooral om de functie van warehouse-operator en -manager. Ter plekke worden ook sollicitatiegesprekken gevoerd zowel individueel als sessies in groepen. Afgelopen jaar zijn er al zo'n vijftig warehouse managers geworven via Burger Support. Zij hebben een training gevolgd in de Inditex-distributiecentra in Meco, Zaragossa en Arteixo.
Vermooten: “Het Inditex-profiel hebben we het afgelopen voorjaar vertaald naar skills. Belangrijk omdat we te maken hebben met mensen uit een ingewikkelde doelgroep. Er zijn drie dominante skills: mensen hoeven niet per definitie ‘jong’ te zijn, maar wel van geest. Dat betekent dat een kandidaat voor de functie van warehouse operator: veranderingsgezind is, in teamverband kan werken en beschikt over een bepaald leervermogen.”
Vermooten: “Dat is een zoektocht hoe we dat het beste over en weer kunnen matchen vooral ook omdat Inditex moet wennen aan onze arbeidsmarkt. Parttime werken kennen ze bijvoorbeeld niet terwijl dat in Nederland al jaren de normaalste zaak van de wereld is. Inditex heeft het over vijfploegendiensten. Ga dat hier maar eens aan een alleenstaande moeder in de bijstand uitleggen dat zij in 5 ploegen moet werken. Mensen moet je daarin in zien mee te krijgen door in ze te investeren. We hebben het voordeel dat een aantal Inditex managers over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Daarbij komt dat de manier van werken niet zo heel vreemd is. Het logistieke proces is alleen heel gelikt. De manier waarop Inditex dit georganiseerd heeft, voldoet bijvoorbeeld exact aan de standaardeisen van hun winkels, waarvan er bijna 9.000 zijn wereldwijd. Die winkels worden nu nog bevoorraad vanuit de 4 dc’s in Spanje en nu voor het eerst eentje buiten Spanje. Dat is zo goed georganiseerd dat ze ook hier in Nederland dit systeem koste wat kost willen vasthouden om die zelfde service te kunnen blijven bieden. Voor ons wordt het heel spannend of we de lijn die we nu hebben ingezet de rest van het jaar kunnen doortrekken. Ik heb daar alle vertrouwen in omdat we ons binnen het samenwerkingsverband goed verdiept hebben in de skills om Inditex te kunnen servicen. Waarbij het uitgangspunt niet aanbodgericht is, maar vraaggericht met andere woorden wat heb je precies nodig en hoe kunnen we dat invullen.”
Vermooten: “Ze investeren blijvend in mensen. Daarnaast is het beleid dat mensen zich kunnen doorontwikkelen. Het is niet voor niets dat de meeste mensen op hoog leidinggevend niveau ooit zijn begonnen als warehouse operator. Het verloop in Spanje is ook extreem laag. Als je daar werkt voor Inditex ben je voor leven binnen want het geeft een bepaalde trots als je voor dit bedrijf mag werken.”