“HR strategie zou je ‘best kept secret’ moeten zijn”

Lees verder 

De schaarste aan logistiek personeel is nog altijd enorm. Bedrijven moeten niet alleen blijven roepen dat het allemaal zo erg is, ze moeten zelf in actie komen. Er zijn enorm veel dingen die bedrijven zelf op kunnen pakken om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Meer dan ze zelf denken. Walther Ploos van Amstel (Hogeschool van Amsterdam) heeft een aantal tips voor ze.

 

Wat maakt mij uniek?

"Natuurlijk kun je een aantal zaken als sector gezamenlijk oppakken, maar belangrijker nog is om zelf na te denken over je HR strategie. Vraag je af: wat maakt mij als bedrijf uniek? Met welke interessante klanten werken we waar we trots op zijn?"

 

Bekend bij HBO

“Het begint natuurlijk met werving. Belangrijk is om aan te haken bij het onderwijs. Breng interessante cases in bij HBO’s. Zorg dat ze je kennen.” In deze tijd van digitaal solliciteren moet je snel reageren volgens Ploos van Amstel. “Koppel snel terug en zorg dat je binnen twee dagen een contract kunt neerleggen.”

 

Exit? Houd contact!

Vertrekken mensen uiteindelijk toch omdat het gras elders groener lijkt. Voer een goed exitgesprek en blijf in contact met ze. Ploos van Amstel: “Ik ken een transporteur die medewerkers twee maanden na hun vertrek nog eens opbelt om te vragen hoe het gaat. Ook al werken ze niet meer bij je, ze blijven een ambassadeur voor je bedrijf. Houd dus contact met ze.” 

 

 

 

 

 

"Ook al
werken ze niet
meer bij je, ze
blijven een
ambassadeur
voor je bedrijf.
Houd dus contact
met ze.”

Teamleider is key

Een andere tip is: zorg voor goede energie in een team zodat mensen zich welkom voelen. “Een teamleider is daarbij key voor de energiefactor. Hij of zij moet eerlijke feedback geven, veiligheid bieden, goed kunnen luisteren om mensen tot ontplooiing te laten komen.”

 

Leren samenwerken met robots

Het werk in de logistiek is vaak hectisch en met wisselende werktijden. “Zorg voor rust, reinheid en regelmaat in de planning. Maak het leuk door op een smartphone achtige manier te werken. Betrek medewerkers bij innovatie en leer ze om samen te werken met robots. Mensen zijn flexibeler dan we denken.”

Youngones

Walther Ploos van Amstel over talent

3/12
Loading ...