Update

Pakketbezorging dringend toe aan professionaliseringsslag

De onstuimige groei van de pakketbezorging zet de komende jaren onverminderd door. Tegen 2025 zal de branche tussen de 31 procent en 42 procent zijn gegroeid, blijkt uit recent onderzoek van Policy Research Corporation en Panteia in opdracht van het NIWO. Beide onderzoeksbureaus roepen de sector dan ook op om snel een professionaliseringsslag te maken om de nu al oplopende problemen niet verder uit de hand te laten lopen. Zo moet de sector, volgens de opstellers van dit onderzoek, nadrukkelijker inzetten op innovatieve technieken. 


Update foto

Bij de grote partijen wordt er weliswaar al redelijk op los geïnnoveerd met alternatieve vervoerswijzen zoals de (elektrische) fiets, drones, inventieve lockers en pakketbezorging bij geparkeerde auto’s, maar de aanlooptijd van deze innovaties blijkt vaak erg lang. Andere aanbeveling zijn dat er meer onderzoek moet komen naar zaken als arbeidsvoorwaarden, het stimuleren van een keurmerk, een verscherpte controle op het bezit van NIWO-vergunningen en een verplichtstelling van een tachograaf voor voertuigen die meer dan 2,5 ton wegen.Update_872

Opnieuw een Home Shop Center voor AH

Albert Heijn breidt zijn Home Shop Centers (HSC) in een rap tempo uit. Met de komst van het achtste HSC in Roosendaal heeft Albert Heijn nu meer e-commerce distributiecentra dan regionale dc’s voor de bevoorrading van fysieke winkels. Het nieuwste e-dc van Albert Heijn verrijst op logistiek bedrijvenpark Borchwerf II in Oud Gastel en heeft een omvang van bijna 24.000 vierkante meter. Het dc, waarvan de bouw inmiddels is gestart, is opgedeeld in 20.520 vierkante meter magazijnruimte, een mezzanine van 662 vierkante meter, 2.634 vierkante meter kantoorruimte en 375 parkeerplaatsen.  

Daarvan zijn 100 parkeerplaatsen gereserveerd voor de bezorgbussen van Albert Heijn. Delin Property, dat het pand langjarig verhuurt aan Ahold Delhaize (het moederconcern van Albert Heijn), laat weten dat het pand in het vierde kwartaal van dit jaar wordt opgeleverd. Albert Heijn is de eerste huurder in dit pand van in totaal bijna 45.000 vierkante meter, dat bouwbedrijf ASK Romein bouwt in opdracht van Delin. Op Borchwerf II is Albert Heijn straks in goed gezelschap, want ook concurrent Lidl is sinds 2018 gevestigd op dit bedrijventerrein in gebouw dat Delin ontwikkelde.


Online retailers zoeken de provincie op

Nederland is enorm populair bij online retailers. Deze partijen zien ons land als de nummer één plek om hun logistieke operaties uit te breiden. Ook zoeken zij steeds vaker naar vastgoed buiten de traditionele locaties. De internationale vastgoedadviseur CBRE heeft onderzoek gedaan. Hierin werden meer dan 100 van de grootste Europese gebruikers van logistiek vastgoed op het gebied van productie, e-commerce, retail, supermarkten en logistieke dienstverlening ondervraagd. In 2010 ging minder dan 5 procent van alle detailhandelverkopen via internet, in 2020 was dit bijna 18 procent.


Update_1158

Door de groei werd er in 2020 een recordvolume van €4 miljard belegd in logistiek vastgoed, een stijging van ruim 60 procent ten opzichte van 2019.  Verder blijkt, dat online retailers zeer hoge eisen stellen aan logistieke hallen als het gaat om technologie en efficiëntie. Alleen de meest moderne hallen kunnen hieraan voldoen. Bijna twee derde van de online retailers geeft aan verder te kijken dan traditionele locaties (Venlo, Midden-Brabant, Noordelijke Randstad).  Ze wijken steeds vaker uit naar plekken als Midden- en Zuid-Limburg, Lelystad en Overijssel.


RFID helpt met schuiven van voorraden

Only for Men heeft de uitrol van RFID voortvarend ter hand genomen tijdens de lockdown. Logistiek manager Bert Oosterom zegt voorraadproblemen beter onder de knie te hebben met RFID. “Op dit moment inventariseren we de voorraad wekelijks, wat leidt tot een gemiddelde voorraadaccuraatheid van maar liefst 98,3 procent. Het belang van de juiste voorraadcijfers is door de pandemie nog belangrijker geworden. Consumenten winkelen online en we halen veel items uit winkels voor online orders. Via onze webshop verkopen we nu 3 tot 4 keer meer dan normaal.” Tijdens Black Friday werden de voordelen van RFID zeer duidelijk. Het percentage niet leverbare items is met maar liefst 70 procent teruggedrongen bij Only for Men. Ook is de beschikbaarheid van artikelen in de winkels voor de webshop gestegen met 15 procent. “Toch is het een uitdagende periode met de lockdown”, zegt Oosterom. “Onze goederen zijn voortdurend in beweging. Van winkels tot centraal magazijn, van webshop tot eventuele retouren.”


Only for men


Hema e-DC


Update

7/12
Loading ...