‘Robots nemen routinematig werk in warehouses over’

Lees verder 

Mini-college van prof. Pieter Abbeel,

expert in AI en robotisering

In deze video

[00:00 – 05:35] 

  • AI en robots en de enorme kansen voor logistiek, vooral voor e-fulfilment
  • De risico’s van werken met robots en de samenwerking tussen robots en mensen 

 

[05:36 – 10:15] 

  • Scholing en het tekort aan AI experts
  • Toepassing AI en robots in warehousing en transport

 

[10:16 – 13:00]

  • Hoe robots kunnen helpen bij forecasting en netwerkoptimalisatie
  • Robots over vijf jaar
Foto in kolom  - abbeel

Robots zijn bijna niet meer weg te denken in de logistiek. Volgens robotica en Artificial Intelligence (AI) goeroe  Pieter Abbeel (foto) , hoogleraar aan de University of California staan we nog maar aan het begin.

 

Om robots te laten doen wat ze moeten doen is AI nodig. “AI is de nieuwe elektriciteit. Vanaf 2015 is AI echt ‘hot’ aan het worden. Het begon ooit met foto’s herkennen en stemherkenning. Dat betekende een enorme verandering in het programmeer paradigma. Daarvoor programmeerden we nog met codes, nu gaan we aan de slag met data”, zegt Abbeel.


Sinds 2015 is AI echt ‘hot’ aan het worden.
AI is de nieuwe elektriciteit.

Robots in warehouses

Vandaag de dag kan er al veel met AI en robots, ook in warehouses. Abbeel richtte het Robot Learning Lab op waar hij zelf onderzoek doet en robots ontwikkelt voor toepassing in de logistiek. Met zijn start-up Covariant.ai ontwikkelt hij software waarmee robots via machine learning menselijke bewegingen kunnen aanleren. “Enorm lastig omdat mensen onvoorspelbaar zijn, door de robot heel veel te laten oefenen lukt het om e-commerce orders op te pakken.”

Foto in kolom - 6:4 verhouding

Pieter Abbeel (39) was onlangs kort in Nederland om op een bijeenkomst van TKI Dinalog en NDL/HIDC te spreken over AI en robots. Logistiek interviewde deze vooraanstaande robot-professor over hoe hij de toepassing van machine learning en robotica ziet in een warehouse omgeving. 

Zien, herkennen en voorspellen

Robots kunnen patronen herkennen en voorspellen wat komen gaat. “Wat je daarvoor nodig hebt is geannoteerde data, een team van experts in AI en een hele grote computer.” Abbeel zoekt met zijn robotoplossing toepassingen in Europa omdat hier veel logistieke operaties zijn en de arbeidskosten hoog zijn. Hij is ervan overtuigd dat routinematige werkzaamheden volledig door robots zullen worden overgenomen. “We staan nog maar aan het begin. Over vijf jaar verwacht ik dat robots kunnen zien, reageren op hun omgeving en zich hieraan kunnen aanpassen.”

Logistica

Interview prof. Pieter Abbeel

9/12
Loading ...